Lifestyle

Rak kože: Mali obični prištić na licu je mogao stajati života

Jessica Pasco (32) za mali prištić koji joj se pojavio ispod nosa mislila je da je obična bubuljica.

Ali onda je prištić pocrvenio i dugo vrijeme nije zacjeljivao. Na liječničkoj kontroli je otkrila da je to zapravo karcinom bazalnih stanica, najčešći oblik raka kože, koji bi se s vremenom mogao proširiti po cijelom tijelu, piše 24sata.

– Bilo mi je čudno što crvenilo ne prolazi – Jessica je izjavila za Daily Mail Australia.

– Nisam ni znala da postoji toliko različitih vrsta karcinoma. Mislila sam da na rak kože upućuje crni madež. Sad stalno pratim kako mi se koža mijenja – nastavila je.

Liječenje raka na koži lica izazvalo je ozbiljnu reakciju ostavljajući veliku ranu koja se nije smanjivala četiri mjeseca.

– Kad imate rak kože na licu, bolje je koristiti kremu koja ojačava imunitet da se tijelo uspješnije bori protiv raka, umjesto da ga se samo izreže – objasnila je.

No krema je na njezinom licu uzrokovala veću ranu nego što je bila veličina samog raka.

– Rana je bila velika i crvena, i uvijek tema razgovora – objasnila je.

Samo godinu dana ranije, Jessica je na nozi primijetila ‘da se madež čudno ponaša’.

– Užasnula sam se kad sam vidjela da madež koji oduvijek imam raste i mijenja boju – objasnila je.

Otišla je kod doktora i pokazala mu je madež, za koji joj je on savjetovao da ga odmah izrežu i naprave par šavova kako bi joj rana što prije zacijelila. Tjedan dana kasnije, šavovi su se otvorili i ostala je otvorena rana. Otišla je ponovo kod doktora.

– Šavovi nisu zatvorili ranu, što je očiti znak raka – dodala je.

– Doktor me odmah obavijestio da je u pitanju melanom trećeg stupnja, na stupnju razvoja taman prije nego što se proširi na limfne čvorove i u krvni sustav – prepričava Jessica.

– Trud koji je potreban da se koža namaže prije izlaska na sunce je neusporediv s osjećajem straha, neprospavanim noćima, mislima da nikad nećeš ostariti i svim medicinskim postupcima koje moraš proći, i platiti, da bi uklonio melanom – upozorava Jessica.

– Nakon svega što sam prošla, ujutro prije nego što se počnem šminkati stavim kremu s visokim zaštitnim faktorom i provjerim da mi na tijelu nije došlo do novih promjena – objasnila je Jessica svoju svakodnevnu rutinu zahvaljujući kojoj smanjuje rizik od pojave raka.

Loading..

Related Articles

Back to top button
Close
Close