Nekategorisano

(VIDEO) Dževada Keranović je TV voditeljica i interpretatorica sevdalinke u St. Louisu

Trenutno je portparol i potpredsjednica organizacije “Ujedinjena bosanska zajednica”

Dževada Keranović, porijeklom iz Sanskog Mosta, spada u red najpoznatijih Bosanki u Americi. Ona je producentica, urednica i voditeljica na televiziji u Saint Louisu.

Ističe da je TV stanica na kojoj radi pod upravom gradskog rukovodstva, tako da su programi većinom vezani za društvenu zajednicu, programe koji bi mogli da budu od koristi stanovništvu.

Na televiziji radi specijalni program za latinoameričku i bosansku zajednicu. Trenutno je portparol i potpredsjednica organizacije “Ujedinjena bosanska zajednica”.

Ta je zajednica, zajedno s Bosanskom privrednom komorom, sagradila sebilj u Saint Louisu, identičan onome u Sarajevu, kao simbol Bosanaca i Hercegovaca u tom američkom gradu.

– To govori da je domovina na prvom mjestu u srcima, ne samo meni nego i većini Bosanaca u inostranstvu, ističe Keranović.

Interpretatorica je sevdalinke, te je u saradnji sa gitaristom Almirom Hukelićem Akom i Hayat Productionom objavila sevdalinku pod nazivom “Što te nema”.

Riječ je o dobro poznatoj poeziji Alekse Šantića koju su već mnogi umjetnici obrađivali.

– Kada smo Aka i ja razgovarali o obradi sevdalinke, malo smo se brinuli za ovu pjesmu baš iz tog razloga što je već urađena toliko puta. Međutim, oboje jako volimo ovu kompoziciju i zamjenom pojedinih strofa i dodavanjem recitacije, kao sastavnog dijela pjesme, mi smo uspjeli da to uradimo na svoj način.

Nekoliko godina je trenirala tajlandski kik-boks s bratom Fuadom, koji se 10 godina profesionalno bavio tim sportom u Americi.

(mojabih.oslobodjenje.ba)

Tagovi
Loading..

Related Articles

Back to top button
Close
Close