Sport

ČETRNAESTOGODIŠNJAK PISMOM ODUŠEVIO EDINA DŽEKU, ON MU ODGOVORIO

U vrijeme kada su mladima kao uzori serviraju osobe sumnjive prošlosti, pa i morala, postoje i svijetli primjeri kojima uzori nisu takve osobe.

Četrnaestogodišnjem Medić Tariku uzor je bh. fudbaler, igrač italijanske Rome, Edin Džeko,

Njegva ljubav prema Džeki potakla je da napiše pismo i pošalje svom uzoru, na koji je dobio i odgovor.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Tarik Medić, 14 godina!

Osnovna Škola Mula Mustafa Bašeskija

Moj idol!

“Počeo sam igrati fudbal jer sam htio postati Edin. Ni manje ni više nego baš on. Ni Ronaldo, ni Messi, ma ni Pjanić, nego baš Edin. Edin Džeko, dijamant …

Edin je bio običan dječak, baš poput mene. Put od rimskog imperatora i jednog od najboljih golgetera svijeta, pa sve do titule najboljeg strijelca selekcije BiH svih vremena, nije bio nimalo lagan.

Bez obzira na milione eura koje ima na računima, a koje je zaradio igrajući nogomet, ostao je skroman i jednostavan.

Dječak koji je počeo trčati za loptom u dresu Željezničara maštajući kako će baš on jednoga dana postati nečiji uzor. Kao npr. moj.

Edin je dijete Željezničara i prošao je doslovno sve omladinske kategorije, a za prvu momčad kluba s mitske Grbavice debitirao je kao 17-godišnjak kod trenera Amara Osima, sina legendarnog stručnjaka Ivice Osima.

Nitko tada nije mogao ni sanjati kako se u tom simpatičnom i nasmijanom sportašu, koji je preživio pakao rata u rodnom Sarajevu, krije inat kakav nema niti jedan sportaš na svijetu, te zbog toga itekako zna cijeniti sve što danas ima.

I tako je dječak postao dijamant. Nadimak je stekao tokom susreta reprezentacije BiH i Belgije u martu 2009. godine, kada ga je sportski komentator Marijan Mijajlović, oduševljen postignutim golom nazvao „Bosanskim dijamantom“.

BiH je tada pobijedila Belgiju rezultatom 4:2. Iako ga navijači u BiH i dalje tako zovu, navijači Rome odlučili su da mu daju „divovski“ nadimak – gigante.

Neću pisati o svim njegovim golovima, svim pogocima, kojima je naciju učinio ponosnom, neću pisati o hiljadama života koje je spasio, niti onima koje će vjerovatno još spasiti.

I da, vjerovatno neću postati Edin Džeko, ali ću mu uvijek biti zahvalan na svemu onome što sam naučio gledajući ga.

Vjerovao je u sebe i kada to nitko drugi nije. Bio je i ostao zaigrani dječak širokog osmijeha i srcem velikim poput planine. Jednoga dana bit ću nečiji dijamant, u to sam sasvim siguran.”

Edine,hvala ti!

Tvoj Tarik

Tarikovo pismo stiglo je u prave ruke, dobio je odgovor bh. Dijamanta.

Hvala tebi Tarik! Ti već jesi Dijamant – odgovorio je Džeko.

(Hayat.ba)

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close