Sport

Znate li ko je dječak sa slike? Odrastao u ratu, a danas je jedan od najboljih napadača svijeta

Novinari Rominog lista “Il Romanista” posjetili su Sarajevo 2018. godine, rodni grad njihovog fudbalera Edina Džeke, te o našem reprezentativcu napravili reportažu.

Umjesto da svi putevi vode u Rim, ovaj put “Svi putevi vode ka Edinu Džeki”. Upravo pod tim nazivom ekipa Il Romaniste objavila je reportažu i priču o Džeki na svom kanalu.

U kratkom filmu se pojavljuju Džekini prijatelji i prvi treneri koji su govorili o tome kako je naš reprezentativac počeo karijeru i gdje je odrastao. Za Il Romanistu govorili su Edinov PR Jasmin Ligata, prijatelj Mirza Trbonja, Edinov bivši trener Jusuf Šehović, bivši saigrač Dino Muharemović i drugi.

Na pitanje da li je istina da su Džeku u ekipi Želje zvali “kloc” jer nije bio dovoljno dobar, Muharemović objašnjava:

“Nije istina da su ga zvali kloc u tom smislu. To je bilo vezano za to što je bio visok i mršav.”

Odgovarajući na pitanje šta za njega predstavlja Edin Džeko, njegov bivši trener Jusuf Šefović govori: “Zvijezda”.

“Predstavlja zvijezdu, talenta. Uvijek je imao fine manire i uvijek je duže od ostalih ostajao na treningu. Bio je ambiciozan i želio je da napreduje bez obzira na sve. Došao je ovdje 1994. godine kada je imao 9 godina. Za vrijeme rata smo trenirali i imali veliku strast prema fudbalu. Svaki dan smo rizikovali živote, nismo bili sigurni hoćemo li preživjeti, ali bili smo sigurni da idemo na trening”, prisjetio se između ostaloga Šehović.

Ekipa Il Romaniste također je tada posjetila Briješće, naselje u kojem je Edin odrastao, Željeznički školski centar kojeg je pohađao naš fudbaler, stadion Željezničara, gdje je Džeko napravio prve fudbalske korake i mnoga druga mjesta u Sarajevu koja imaju veze s njim. Prikazane su i Edinove fotogafije iz mlađih dana.

U nastavku pogledajte reportažu koji je objavljen na stranici Il Romanista:

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close