Vijesti

AMBASADOR TURSKE NAJAVLJUJE: ‘Radimo na izručenju pripadnika FETO-a iz BiH u skladu s međunarodnim pravom’

Ova trka bit će upriličena u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu u nedjelju, 14. jula, a na taj simboličan način predstavnici turskih institucija u BiH žele pokazati da će uvijek trčati za civilima koji su tog 15. jula ustali u odbranu demokratije.

Organizatori događaja osigurali su sve potrebne rekvizite za trku dugu oko 3,5 kilometra, od dril majica za trčanje do osvježenja nakon trke, a najboljima će biti uručena novčane nagrade u iznosu od 300, 200 i 100 KM.

Osim Ambasade Turske podršku organizaciji dali su Natron-Hayat, ZiraatBank, TIKA – Turska agencija za koordinaciju i kooperaciju, Fondacija Maarif i Institut Yunus Emre koji će organizirati i druge događaje povodom obilježavanja ove godišnjice od izložbi, kocerata i projekcije filmova, a sarajevska Vijećnica na taj dan bit će u bojama turske zastave.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koç govorio je danas o važnosti ovog datuma za tursku naciju podsjetivši da je tada teroristička organizacija FETO, koju predvodi Fethullah Gülen, napala legitimno na izborima izabranu vladu i predsjednika države.

Bio je to napad, istaknuo je, na ustavni poredak države. Istovremeno Koç napominje da su tada goloruki civili suprotstavili tekovima koji su bili na ulicama i, između ostaloga, zatvorili su most na Bosforu u Istambulu.

Osim toga izvršen je pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, napadnute su i televizijske kuće, privatne i državne, kako bi emitirali poruke terorista ili ih ugasili, a odbrana zemlje bila je prekretnica u historiji turske demokratije.

Podvukao je da je poziv državnog vrha BiH u znak podrške u borbi za demokratiju bio među prvima, upravo zbog toga zahvalio je BiH izražavajući nadu da će saradnja između dvije države i u smislu zaustavljanja aktivnosti FETO-a.

Na pitanje novinara da li će Turska insistirati na izručenju osoba za koje tvrdi da su pripadnici te organizacije i da li će, ukoliko BiH to odbije, biti ugroženi bilateralni odnosi dvije zemlje ambasador Koç je naglasio da te duboke prijateljske odnose ne može ništa ugroziti.

– Pravni proces u vezi s ovim slučajem traje i na pravosudnim institucijama je da o tome odluče. Turska je dostavila sve dokaze koji pokazuju da su oni pripadnici FETO-a – pojasnio je.

Cijeli proces, zaključio je Koç, odvija se u skladu s međunarodnim pravom te će proces, za koji ne zna koliko će trajati, biti vođen u pravnim okvirima.

(Fena/SB)

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

Related Articles

Back to top button
Close
Close