Vijesti

Bivša predsjednica Hrvatske: Kolinda Grabar-Kitarović uzima “bijeli hljeb” i to nije sve!

Sa zahtjevom za ured, Grabar-Kitarović, ministarstvu državne imovine još se nije obratila. A oni će, kako kažu, kad zahtjev dobiju, postupiti u skladu sa zakonom.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kako doznaje Dnevnik Nove TV, nakon isteka mandata koristit će pravo na šest mjeseci pune i šest mjeseci pola plate.

U četvrtak je u Izraelu za Dnevnik Nove TV otkrila i čime će se baviti po odlasku s Pantovčaka, ali i da će uzeti ured. Evo na što još bivši predsjednici imaju pravo.

Kad Kolindi Grabar – Kitarović istekne mandat, koristit će, kažu izvori bliski predsjednici, šest mjeseci punu i šest mjeseci pola plate. Ali i ured, što je i sama rekla u četvrtak.

– Pitaju me često za ured, ja sam mislila da neću uzeti ured, ali sad nekako razmišljam da treba ta neka baza ako želite raditi ozbiljan posao – kazala je Grabar-Kitarović. Pravo na ured ima sljedećih pet godina.

– Ako će predsjednica iskoristiti taj ured za promoviranje Hrvatske, ona je ipak poznata u svijetu tkogod što mislio – onda to ima nekakvog smisla. Ono što nema smisla je da netko doživotno ima pravo na takav ured – komentirao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

I baš na prijedlog Mosta, mogućnost doživotnog ureda je ukinuta – pa je bez njega ostao i predsjednik Stjepan Mesić.

Uz ured, bivši predsjednici imaju pravo i na dva državna službenika, vozača, vozilo, ali i na osiguranje koje može koristiti trajno.

– Moramo znati da štićene osobe koje se štite na temelju Uredbe o štićenim osobama, to nisu imena i prezimena, nego njihove funkcije. Moguće je da su tijekom obnašanja svojih poslova došli do nekih informacija za koje država ima interes da ih štiti doživotno – objasnio je stručnjak za sigurnost Kristian Družeta.

Upravo promocijom hrvatskih interesa, planira se Grabar-Kitarović baviti kada bude bivša predsjednica.

– Ono što ću nastaviti raditi je svakako brendiranje Hrvatske, promicanje naših interesa, rješavanje nekih društvenih pitanja, zlostavljanja općenito… – kazala je u četvrtak.

Političko iskustvo – državi, kaže Ivo Josipović predsjednik RH od 2010.-2015. godine, može pomoći. On se nakon mandata vratio na fakultet pa mu ured nije trebao.

– Pitanje je kako će ona to iskoristiti, to je ključno. I ako ona to iskoristi na dobrobit Hrvatske, tvrtki koje mogu imati koristi i građana – ja ću biti zadovoljan -objasnio je Josipović.

Sa zahtjevom za ured, Grabar-Kitarović, ministarstvu državne imovine još se nije obratila. A oni će, kako kažu, kad zahtjev dobiju, postupiti u skladu sa zakonom.

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close