Vijesti

ČOVIĆEV HMS PJENI: “Zastupnici HDZ-a neće dozvoliti uspostavu rezervnog sastava policije”!

Političko Sarajevo se u svojim nastojanjima za formiranje rezervnog sastava FBiH vodi idejom političkog nadmudrivanja sa Srbima. Očito podrazumijevaju da je RS Srpski entitet, a Federacija BiH isključivo bošnjački, piše Čovićem HMS, koji tvrdi da će Hrvati blokirati formiranje rezervnog sastava policije u Federaciji BiH. Federalni ministar policije, Aljoša Čampara, kaže za “Slobodnu Bosnu” kako će predloženi zakon biti usvojen.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je jučer da je poduzelo “mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane sigurnosti i održavanju balansa policijskih snaga u entitetima”. Kao direktan odgovor na uvođenje rezervnog sastava u RS, napravljen je konkretan plan uspostave rezervnog sastava policije u Federaciji BiH u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

Federalni MUP je saopćio da je pokrenuta procedura izmjena Pravilnika o unutarnjoj organizaciji FMUP-a kojim bi se otvorila mogućnosti prijema novih policijskih službenika u početnom činu “policajac”, što podrazumijeva prijem novih 110 policajaca, od toga njih 55 u Specijalnu policijsku jedinicu (SPJ) i preostalih 55 u Jedinicu za podršku Sektora uniformirane policije Federalne uprave policije.

Najavljena je i nabavka materijalno-tehničkih sredstava za neometan i efikasniji rad Federalne uprave policije te je Vladi Federacije BiH dostavljena Informacija s prijedlogom zaključaka za izdvajanje milion KM za nabavku MTS-a za potrebe Specijalne policijske jedinice i Sektora uniformirane policije.

Pored nabavke MTS-a, Vladi Federacije BiH upućen je zahtjev da se helikopter, koji je dodijeljen Federalnoj upravi civilne zaštite, stavi u funkciju kako bi se mogao koristiti u operativnom radu Federalne uprave policije, ali i u medicinske svrhe, kao i u slučaju elementarnih nepogoda.

Mostarski portal pod kontrolom HDZ-a, HMS, tim povodom piše kako se u konkretnom slučaju me radi o namjeri da se policijska tijela snažnije bore protiv svih mogućih oblika kriminala i tako stave u službu zaštite građana, nego se radi “isključivo o političkom nadmudrivanju Srba i Bošnjaka u BiH u kojima, kako je najavio predsjedatelj kluba HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mladen Bošković, Hrvati neće sudjelovati”.

Kako piše HMS, političko Sarajevo se u svojim nastojanjima za formiranje rezervnog sastava FBiH vodi idejom političkog nadmudrivanja sa Srbima. “Očito podrazumijevaju da je RS Srpski entitet, a Federacija BiH isključivo bošnjački”.

HMS tvdi da to “neće ići baš tako” a kao dokaz za to citiraju najavu izaslanika HDZ-a BiH i HNS-a u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH koji će se navodno usprotiviti ovoj inicijativi jer smatraju da je ova oblast u nadležnosti kantona te da zapravo Federacija BiH ne može osnovati rezervni sastav policije.

Uporište za ovakvu tezu leži u tome da u opisu nadležnosti stoji da je FUP nadležan za sprječavanje i otkrivanje krivičnih djela terorizma, međukantonalnog kriminala, stavljanja u promet opojnih droga, organiziranog kriminala, te pronalaženje i hvatanje počinitelja tih krivičnih djela.

“Iz ovoga je vidljivo da je nadležnost FUP-a seže samo u uzak spektar specifičnih radnji dok su za većinu drugih stvari iz redovnih policijskih poslova nadležni kantonalni MUP-ovi”, zaključuje HMS, koji sugerira da u kontekstu bošnjačko-srpskog pokazivanja mišića hrvatski politički predstavnici trebaju ostati na stavu koji su artikulirali zastupnici i izaslanici u Federalnom parlamentu te učiniti sve da se ulože dodatna sredstva u modernizaciju kantonalnih MUP-ova.

Federalni ministar MUP-a, Aljoša Čampara, kazao je za “Slobodnu Bosnu” da su spremni svi zakonski prijedlozi za uspostavu rezervnog sastava policije, te da je uvjeren kako će i HDZ-ovi zastupnici podržati predložena rješenja.

Na pitanje mogu li zastupnici HDZ-a blokirati usvajanje predloženih zakonskih rješenja, Čampara je rekao da ne mogu.

“Mogu se pozvati na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa i obratiti se Ustavnom sudu. No, uvjeren sam da bi Ustavni sud odbio takav zahtjev jer je svima u interesu jačanje sigurnosti u Federaciji BiH.”, rekao je Čampara.

(S.B.)

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

Related Articles

Back to top button
Close
Close