Vijesti

ČOVIĆU I BEVANDI NEĆE BITI DOBRO: Federalna Vlada pronašla izlaz u slučaju da propadne kredit MMF-a!

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda uspio je blokirati kredit MMF-a i time je prisilio Vladu Federacije BiH da potraži alternativni izvor sredstava. Prema saznanjima Slobodne Bosne, Federalna Vlada je pronašla alternativno rješenje koje će biti znatno nepovoljnije za kantone, koje je ministar Bevanda navodno želio zaštititi

Lider HDZ-a, Dragan Čović, rekao je u razgovoru za “Dnevni avaz” da je ministar finansija Vjekoslav Bevanda “krajnje korektno” odradio posao vezan za raspodjelu sredstava MMF-a te da ne stoje uvredljive i neutemeljene optužbe na njegov račun.

“Bevanda je krajnje korektno odradio ovaj dio posla, sve vrijeme poštujući zakon, ali i dogovor”, kazao je lider HDZ-a i dodao da se sada nude izvaninstitucionalna rješenja, na što predstavnici HDZ-a neće pristati.

Identične poruke dolaze i od ministra finansija Vjekoslava Bevande pa se već sada s velikom izvjesnošću može zaključiti da će BiH prokockati aranžman s MMF-om i okrenuti se drugim izvorima sredstava.

U tom kontekstu treba posmatrati informaciju da je Vlada FBiH već donijela dvije odluke kojima je predviđeno zaduživanje emisijom obveznica i trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 280 miliona KM.

Prvo je sredinom aprila odlučeno da će Federacija dati na aukciju na Sarajevskoj berzi obveznice i trezorske zapise različite ročnosti do ukupno 180 miliona KM. To se odnosi na 20 miliona KM vrijedne 7-godišnje obveznice, tj. 20.000 vrijednosnih papira od po 1.000 KM nominalne vrijednosti. Ova aukcija je već zakazana i bit će održana 12. maja.

Pored toga, bit će ponuđeno 60 miliona KM šestomjesečnih zapisa a datum aukcije je 19. maj 2020.godine.

Osim toga, predviđena je emisija do 100 miliona KM tromjesečnih trezorskih zapisa, a vrijeme ove aukcije još nije poznato.

Logično je pretpostaviti da će istim putem krenuti i kantoni, koji također imaju pravo emitirati obveznice i trezorske zapise. Samo, u tom slučaju, kantoni su dužni pozajmljena sredstva vratiti iz vlastitog budžeta, dok je u slučaju kredita MMF-a bilo predviđeno da cijeli kredit kantona vrati Vlada Federacije BiH.

Tako će ministar Bevenda svojim inatom kantone koštati oko 200 miliona KM, koliko bi naime dobili nepovratnih sredstava iz kredita MMF-a.

(A.M.)

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

Related Articles

Back to top button
Close
Close