Vijesti

DODIK IZGUBIO PAMĆENJE: “Amerikanci ovdje više ništa ne mogu da nametnu, ponovo ću pozvati ljude sa Balkana da…”

Srpska je u nemogućim uslovima obezbijedila stabilnost fiskalnog sistema. Obezbjeđeno je da budžet i fondovi ne zavise od stranih intervencija i pokazana je samoodrživost javnih finansija, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u intervjuu za ruski propagandni medij Sputnjik.

Kaže da se i u vremenu pandemije, u određenim slučajevima, pokazalo nefunkcionisanje BiH, a RS je održiva i dokazala je da može autentično da donosi odluke.

Najvažnije je da je RS obezbjedila fiskalnu stabilnost, kaže član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ističe da RS nema veliku zaduženost, jer 37 odsto BDP-a daleko je ispod dozvoljene granice od 60 procenata, te da je novi kredit MMF-a prihvatljiv jer je kamata od 1,05 odsto niska, a grejs period 39 mjeseci.

„Manja je šteta zaduženost po niskoj kamati nego da nam padne ekonomija“, istakao je on.

RS ima oko milijardu i po maraka investicija. Planira se dvije do 2,5 milijarde novih ulaganja. Ako to bude ostvareno imaćemo potsticaj razvoju.

BiH se i kod obezbjeđivanja kredita kod MMF-a pokazala nefunkcionalna, jer ni to se, kaže Dodik, nije moglo dogovoriti bez stranog uticaja.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će ljude sa Balkana ponovo pozvati da podrže Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima jer smatra da može vratiti SAD sebi i razviti ih do mjere da brinu o unutrašnjim pitanjima, a ne o onima vezanim za RS.

Dodik smatra da Trump može bolje da postavi korelaciju između zemalja jer je biznismen i da će to biti bolje nego da Amerika dobije predsjednika koji će biti militantan i koji bi mogao da svijet okrene naglavačke.

Napominjući da se stara američka administracija pokazala gotovo neprijateljskom u BiH, podržavajući visokog predstavnika u oduzimanju ovlaštenja, Dodik je rekao za “Sputnjik” da Amerikanci ovdje više ništa ne mogu da nametnu.

Dodik je podsjetio da su i 2014. godine Amerikanci pokušali organizovati opoziciju u RS, medije i sve protiv njega, pa ni tada nisu uspjeli.

“Ovdje to odlučuje narod i oni to moraju da razumiju. Ja ću ostati ovdje dok me narod bira, a ne dokle me hoće ili neće Amerikanci, jer da se njih ticalo, ja ovdje ne bih bio već deset godina”, kaže Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Dodik je dodao da mu je drago što nije izbor Amerikanaca, već naroda u RS.

(SB)

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close