Vijesti

DODIK JE MORAO PROGUTATI ŽABU: Evo šta je gazda manjeg bh. entiteta obećao MMF-u

Međunarodni monetarni fond izričito je insistirao da se bh. vlasti obavežu da neće dozvoliti korištenje deviznih rezervi Centralne banke BiH za fiskalne potrebe a što već dulje vremena traži Dodik, jer bi to ugrozilo valutni odbor i predstavljalo bi ozbiljnu prijetnju finansijskoj stabilnosti države.

Na odgovarajući račun Centralne banke Bosne i Hercegovine, Međunardni monetatni fond krajem sedmice prebacio je sredstva u ukupnom iznosu od 333 miliona eura. Riječ je praktično o hitnoj pozajamci novca koji je BiH potreban za saniranje ogromnih ekonomskih šteta izazvanih pandemijom koronavirusa. Aranžman pod nazivom Brza finansijska pomoć (engl. Rapid Finance Instrument) skopljen je pod veoma povoljnim uvjetima: kamata iznosi svega 1,05 posto, uz grace period od tri godine, te otplatu kredita pet godina nakon doznake.

S obzirom da BiH s MMF-om već ima potpisan aranžman iz septembra 2016. godine vrijedan 553 miliona eura, koji je neko vrijeme mirovao zbog krize s formiranjem vlasti nakon izbora 2018. godine, za novi aražnžman MMFnije od vlasti BiH tražio provođenje opsežnih i zahtijevnih reformi. Ipak, u Pismu namjera, čija je kopija u posjedu “Slobodne Bosne”, navodi se dva važna obećanja vh. vlasti na kojim je insistirao MMF.

Prvo obećanje tiče se korštenja deviznih rezervi Centralne banke BiH koje svako malo potencira član Predsjdnštvaa BiH, Milorad Dodik. Kao stvarni kreator monetarne politike BiH još od 1997. godine, kada je uspostavljen valutni odbor i konvertibina marka, MMF budno prati i štiti ovaj sektor koji vjerovatno spada u red najuspješnijih reformi provedenih nakon rata.

Sve dileme vezane za ovo pitanje definitivno su razriješenene: bh. vlasti jasno su se obvezala da da neće dozvoliti korištenje deviznih rezervi Centralne banke BiH za fiskalne potrebe jer bi to ugrozilo valutni odbor i zaprijetilo finansijskoj stabilnosti. To je ujedno i najvažnija obaveza koju je bh. vlast preuzela potisanim Pismom namjera.

Druga obaveza koju je bh. vlast preuzela tiče se funkciniranja bankarskog sektora, a što je također adresirano na RS i Milorada Dodika. Naime, bh. vlasti su se jasno obvezala da će usvojit novi zakon o osiguranja bankarskih depozita te da će osigurati potpunu političku neovisnost entitetskih agencija za bankarstvo, kako bi se sprriječio gubitak novca poput onog koji se desio nakon ne tako davnog kolapsa Bobar banke, Balkan Investment Banke i Banke Srpske.

Neovisnost bankarskih agencija dvaju konstitutivnih entiteta Bosne i Hercegovine – Federacije i Srpske Republike i centralne banke Bosne i Hercegovine – bit će najvažniji u svakom novom aranžmanu, rekao je predstavnik MMF-a u Bosni, Andrew Jewell.

U nastavku teksta pročitajte integralno Pismo namjera koje su bh. vlast poslale MMF-u.

(SB)

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close