Vijesti

DODIK KIPTI OD BIJESA ZBOG SDA-OVE DEKLARACIJE: “To što SDA pokušava da napravi je prizivanje nestabilnosti i sukoba”!

Lider SNSD-a, Milorad Dodik ocijenio je neprijvatljivom Programsku deklaraciju Stranke demokratske akcije, koja će biti usvojena u subotu na Kongresu.

“To što SDA pokušava da napravi je prizivanje nestabilnsoti i sukobe. Oni vrlo dobro znaju da se Srbi neće odreći Republike Srpske. To je iluzija i priča o islamskoj državi u kojoj su oni većina koja uvodi šerijat”, kazao je član Predsjedništva BiH iz RS-a.

Ako žele tako (Bošnjaci i SDA), dodao je Dodik, onda će na bazi toga tražiti reorganizaciju BiH.

“Šta god dođe iz RS-a stranci prave galamu. A ova deklaracija je tipičan atak na ustavni poredak, a nećemo čiti ništa od njih jer oni dijele te vrijednosti. Svaki potez ka unitarnosti u BiH znači odvlačenje RS-a van toga”, kazao je Dodik.

Dodik je pred okupljenom masom u Drvaru kazao kako su upravo Srbi iz tog područja BiH dokaz kako taj narod opstaje.

“Ovaj narod je naučio da se mijenjaju režimi, a ovdje uvijek ostaju Srbi. To treba da znaju ovi iz Sarajeva koji žele da se BiH gradi kao građanska. Oni misle da su Srbi naivni i blesavi i da će reći ‘dobro, nema Republike Srpske’.

On je dodao kako smatra da RS jedina može da funkcioniše u BiH, dok “Federacija i kantonu ne mogu”.

“Njih (SDA, op.a.) treba shvatiti ozbiljno, ali jasni su odgovori koji dolaze od nas”, kazao je Dodik koji je dodao kako je Bosna i Hercegovian trebala da vidi svoj kraj 1996. godine, ali je “nekako sklepana”.

Negativno se o Deklaraciji izjasnio i vovinar Večernjeg lista Zoran Krešić, koji smatra da je na sceni zaokret udesno vodeće bošnjačke političke stranke.

On smatra da da načela iz Deklaracije SDA neodoljivo podsjećaju na memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) koji je objavljen pred početka rata što se manifestira kroz želju za dominacijom najbrojnijeg naroda te primjenu načela jedan čovjek – jedan glas.

„Temeljna načela vješto se maskiraju u mantru demokratske većine, a u suštini realizaciju dominacije koju smo imali prigode u nedavnoj povijesti čitati u deklaracijama srbijanskog SANU-a uoči početka rata i raspada Jugoslavije“, naglasio je Krešić.

Loading..

Related Articles

Back to top button
Close
Close