Vijesti

DODIK NA SJEDNICI GLAVNOG ODBORA SNSD-a ODRŽAO OŠTAR GOVOR: “Aktivirat ćemo pravo na samoopredjeljenje…”

– U ovom trenutku nije izvjesno na koji način će se pristupiti formiranju Savjeta ministara. Deklaracija SDA dovodi nas u poziciju da moramo da reagujemo. Nikakva nova teritorijalna organizacija BiH ne može da bude na stolu. Neprihvatljiv je prijedlog za novi glavni grad jer on obuhvata Istočno Sarajevo, odbacujemo majorizaciju i pokušaj nametanja bosanskog jezika. Afirmisaćemo pravo na samoopredjeljenje, to će biti naš odgovor na pokušaj ukidanja RS i majorizacije od strane Bošnjaka kroz izmjene Izbornog zakona – rekao je Dodik.

U Banjoj Luci je u toku sjednica Glavnog odbora SNSD-a na kojoj se razmatra aktuelna politička situacija u BiH.Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u uvodnom izlaganju na sjednici Glavnog odbora SNSD-a osvrnuo se na zaključke koje bi danas Glavni odbor trebao da usvoji, a koji se odnose na jedanaestomjesečnu blokadu formiranja vlasti.

Posebno se osvrnuo na deklaraciju SDA, koja RS, kaže on, dovodi u situaciju da mora reagovati.

“Nikakva teritorijalna reorganizacija ne može biti na stolu. To je neprihvatljivo i odbacujemo njihove zahtjeve u bilo kom pogledu. Dakle, ova sjednica će povući naše pravo koje se odnosi na pakt o građanskim pravima, a to je pravo na samoopredjeljenje”, istakao je on.

Naglasio je da će SNSD u okviru toga razraditi strategiju, ali neće dozovoliti da se ugrozi mir u BiH.

Kao poseban segment je istakao međunarodni intervencionizam, koji će, prema njegovim riječima, Glavni odbor danas da odbaci.

On je ponovio da odbija članstvo u NATO i da prihvata evropske integracije.

Dodik je rekao da će GO SNSD danas usvojiti 64 zaključka koji su predstavljeni u radnom materijalu.

– Nemojte da ovo bude samo sveska koju ste vidjeli samo sada. Nemojte nas pitati šta je stav! U ovim materijalima imate sve stavove. SNSD nikad nije bio bez stava – završio je Dodik uvodno izlaganje.

Niko od članova GO nije se javio za diskusiju nakon Dodika.

– Novinari koji prate ovo treba da protumače kao visok stepen jedinstva – prokomentarisao je Dodik u polušali.

Član GO Željka Cvijanović je potom pročitala zaključke, među kojima se kaže da je neophodna izmjena Krivičnog zakonika RS kako bi se utvrdila krivična odgovornost u slučaju da predstavnici RS u Sarajevu ne poštuju stavove institucija Srpske.

Takođe, predlaže se Federaciji da zajedno povuku sporazum o donošenju zakona o odbrani, indirektnom oporezivanju i VSTS. Ukoliko FBiH na to ne pristane, RS kao strana u sporazumu treba sama da odluči o povlačenju.

(SB)

Related Articles

Back to top button
Close
Close