Vijesti

FAHRUDIN RADONČIĆ ZATRAŽIO RADNU POMOĆ: “Na najvećem ispitu sada će biti…”

Predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić izjavio je da je na današnjoj sjednici donesena odluka o traženju radne pomoći za zaštitu i spašavanje i da će biti upućena prema Vijeću ministara BiH. Poručio je kako su sada na najvećem ispitu bolnice i ljekari

“Odluka o traženju radne pomoći za zaštitu i spašavanje je dio uobičajenih procedura kako bi se omogućio dolazak svih humanitarnih proba i pomoći u Bosnu i Hercegovinu, što se i očekuje. Ovo se radilo kada su bile i poplave. Riječ je o procedurama koje BiH mora da ima”, rekao je Radončić.

Navodi kako su usvojena i dva dodatna zaključka, da se općine, kantoni i Distrikt Brčko suzdrže kada je riječ o njihovim zahtjevima na resurse Oružanih snaga BiH.

“Resurse Oružanih snaga izbjegavamo da koristimo i koristimo civilne resurse. Tražit će se da se pripadnicima Oružanih snaga omogući kretanje u toku 24 sata”, istakao je Radončić.

Napominje kako je uložio velike napore da se izbjegnu haotične gužve na graničnim prijelazima iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj i obratno.

“Imali smo situaciju da su kamioni s robom po tri i više dana čekali na granici. Sada se prijevoz mnogo brže odvija. Dogovaramo da se ukinu svi granični prijelazi preko kojih se ne vrši transport roba. Građani svakako preko tih prijelaza ne mogu da prolaze”, istakao je on.

Radončić, kako kaže, cijeni sve napore koje su učinili entitetski krizni štabovi.

(Hayat.ba)

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close