Vijesti

GADONAČELNIK TUZLE ŠOKIRAO IZJAVOM: ‘Migranti imaju veća prava nego građani BiH’!?

Imamović smatra kako su institucije koje su nadležne za ovaj problem Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, te Ministarstvo civilnih poslova BiH. Također, odgovornima smatra i Graničnu policiju BiH, te cjelokupan policijski aparat u državi.

-Nama svaki dan u zemlju ulazi na stotine ljudi. Ne ulazi dvoje ili troje ljudi, nego na stotine. Nemoguće je da oni to ne vide. Ilegalni prelasci granice su kazneno djelo. To sliči na nesavjestan rad u službi, a nesavjestan rad u službi je krivično djelo. Smatram da se moraju spriječiti takva krivična djela – kaže Imamović.

Lokalne zajednice su po pitanju migrantske krize, smatra on, nemoćne bilo što napraviti.

-Imamo ozbiljan problem, jer te ljude provode oni koji se bave krijumčarenjem ljudi. Stepen društvene opasnosti je maksimalan. Državno tužilaštvo treba voditi računa o tome da se razbije mreža krijumčara ljudima. Mnogi ljudi zarađuju na migrantima – upozorio je Imamović.

Također je naglasio kako su migranti koji pristižu u Tuzlu uglavnom bez ličnih dokumenata te da oni u pogledu identiteta imaju daleko veća prava nego građani Bosne i Hercegovine.

-Imali ste situaciju da su u skrovištima pronađeni pasoši u blizini Centra za registraciju. Smatram kako imamo veliki problem i da izgovor nije neformiranje vlasti. Moramo voditi računa o tome da se, ako se radi o ilegalnom prelasku granice, onda radi o organiziranom kriminalu. Mora se razotkriti mreža krijumčara, onih koji veoma mnogo zarađuju. Njima je u interesu da migranata bude što više – kaže tuzlanski gradonačelnik.

(SB)

Loading..

Related Articles

Back to top button
Close
Close