Vijesti

IRINEJ RASPIRUJE MRŽNJU: “Turci nisu uspjeli da spale slavu Svetog Save; Ali bolje je i da stradamo nego da činimo zla koja su činile naše komšije”

– Ali, bolje je i da stradamo nego da činimo zla koja su činile naše komšije. Zlo koje se čini u ime vjere je najveće zlo protiv vjere. Ne brani se vjera zločinom nego svetim životom – poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej poručio je danas da Turci nisu uspjeli da spale slavu i ime Svetog Save, koji je ostavio Crkvu da vodi i rukovodi srpskim narodom kroz istoriju, te da se vjera ne brani zločinom nego svetim životom.

– Htjeli mi to ili ne, ova država i ovaj narod počiva na temeljima kojima je osnova Sveti Sava zajedno sa svojim ocem Svetim Simeonom i svojim bratom Svetim Stefanom Prvovenčanim – rekao je patrijarh Irinej u besjedi što je služio u kripti Hrama na Vračaru na dan molitvenog spomena na spaljivanje moštiju Svetog Save.

Prema njegovim riječima, ti temelji su sačuvali srpski narod kroz teško vrijeme tokom 500 godina turskog ropstva.

Patrijarh je istakao da je Crkva, kojoj je Sveti Sava podario autokefalnost, ostala da vodi i rukovodi srpski narod.

– Hvala Bogu, imamo i državu koja liči na državu iz doba Nemanjića, koja je uspostavila dobar odnos sa Crkvom i to je ono što uliva nadu u našu budućnost da ćemo opstati i pored mnogobrojnih iskušenja, problema i stradanja – rekao je patrijarh Irinej.

On je istakao da je srpski narod najviše stradao u prošlosti zato što su bili Srbi i što su bili pravoslavni.

– Ali, bolje je i da stradamo nego da činimo zla koja su činile naše komšije. Zlo koje se čini u ime vjere je najveće zlo protiv vjere. Ne brani se vjera zločinom nego svetim životom – poručio je patrijarh Irinej.

Liturgija u kripti Hrama Svetog Save služena je u prisustvu vjernika, koji su se na kraju i pričestili.

Patrijarh Irinej je tim povodom podsjetio da Srpska pravoslavna crkva nije isključila pričešće za razliku od mnogih, kao i da je poručila da neće pozivati na liturgiju, ali da može dođe ko želi.

On je zamolio prisutne vjernike da poslušaju upustvo “jednog profesora iz Atine, kako ne bi dali razloga i prijateljima i neprijateljima Crkve da je napadnu.

– Neka vjerni otvori dobro svoja usta, unijeće se kašcica tamo izliti sveto pričešće, kašika se izvuče i proguta se sveto pričešće, tako učinite i vi – rekao je patrijarh Irinej.

(SB)

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

Related Articles

Back to top button
Close
Close