Vijesti

Jesu li i ovo stranci za BiH? Bh. građani hrvatske nacionalnosti se požalili na prekršajne naloge koje su dobili prilikom prelaska granice!

Pravnik Ivan Ćuro, koji je tražio ocjenu ustavnosti naloga, ustupio je medijima prekršajne naloge koje su članovi njegove porodice i prijatelji dobili na granici.

Naime, prvi prekršajni nalog odnosi se na osobu koja je iz Švicarske pokušala doći u BiH s važećom putovnicom RH. Na granici su mu važeću putovnicu proglasili nevažećom i napisali prekršajni nalog na 200 maraka, piše Hercegovina.info.

U drugom slučaju radi se osobi koja je s ličnom kartom iz RH ušla u BiH. Takav dokument inače ima hiljade bh. Hrvata. I on je ‘počašćen’ s 200 maraka kazne, što se prepolovljava ako plati odmah, piše pomenuti portal.

Na nalozima piše da su predočili dokumente koji nisu propisani za prelazak bh. granice. Zanimljivo je da Vijeće ministara danas raspravlja o ovoj temi – odnosno “ulasku stranaca u BiH”. Takav naslov su prenijeli brojni mediji, premda je posve jasno da se ovdje ne radi o strancima, nego o državljanima BiH koji rade ili se školuju u RH i dalje, prenosi Hercegovina.info.

GP BiH: Dokazati status

Kako je saopšteno iz Granične policije Bosne i Hercegovine ,državljani Hrvatske koji imaju i državljanstvo BiH mogu ulaziti u zemlju uz predočenje dokumenta kojim dokazuju taj status.

Granična policija BiH posebnom je izjavom reagirala na tvrdnje ministra pravosuđa Josipa Grubeše (HDZ BiH) da osobe koje uz državljanstvo te zemlje imaju i državljanstvo Hrvatske imaju poteškoća pri prelasku granice jer ih se navodno tretira kao strance, a njima je ulazak u BiH za sada zabranjen, prenosi Hina.

Ta se tema našla i na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, a Grubeša je nakon toga izjavio kako su dvojbe razjašnjene pa ubuduće ne bi trebalo biti poteškoća pri putovanju osoba s dvojnim državljanstvom.

“Bilo je primjedbi osoba koje su s dvojnim državljanstvom pokušale ući u BiH i morali su plaćati prekršajne naloge jer su imali ličnu kartu BiH, a putnu ispravu neke druge zemlje. Zato sam tražio da se odluka o strancima jasno definira i da ne bude zabune te da se ona ne odnosi na osobe koje imaju dvojno državljanstvo”, kazao je Grubeša novinarima u Sarajevu.

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

Related Articles

Back to top button
Close
Close