Vijesti

KAKO JE VOŽD IZ LAKTAŠA PUKAO KAO LUBENICA: „Nemoj mi upadati u riječ. Sram te bilo. Ti si jedan nepristojan momak, zbog tebe ću sada 5 sati da držim govor…“

„Slobodna Bosna“ donosi stenograme s burne rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Narodna skupština dvotrećinskom većinom potvrdila je Izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o ugroženom vitalnom interesu Republike Srpske, no nije sve teklo onako kako su to zamislili Dodikovi asistenti i spin majstori.

Odlazeći predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobro je spremljen i brifiran pred sjednicu Narodne skupštine RS-a od strane svojih asistenata, no nije predvidio da će situacija izmaći kontroli.

U nekoliko navrata Dodik je vidno iziritiran, mahao papirima, bacao naočale i udarao šakom po govornici, nakon izlaganja Nebojše Vukanovića, Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, piše “Slobodna Bosna”.

Unatoč tome što je znao od koga mu prijeti najveća opasnost za vrijeme rasprave, Dodik se nije uspio iskontrolirati do kraja pa je brutalno, uličnim govorom, izvrijeđao poslanike suprotstavljenih stavova, a predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović i njegovi zamjenici nisu imali hrabrosti da ga opomenu, dok su to redovno činili kada bi se neko drznuo da Dodiku uzvrati istom mjerom.

U jednom trenutku sitauacija je došla do usijanja.

„Ljudi, moguće je da ću vam dosaditi. I, nemoj upadat` mi u riječ. Prestani. Sram te bilo. Šta upadaš mi u riječ? Nemoj mi prigovarat` sa tog mjesta. Ti si jedan bezobrazan momak koji misli da mu je sve dopušteno. Nemoj me prekidat`, imam pravo na ovoj govornici da pričam čitav dan. Ti ćeš me dovesti u poziciju da ću ovdje, sad držati pet sati govor. Eto ti. Nemoj dobacivat` čovječe. Vidiš kako si me fino posluš`o i sjeo kao svaki poslušan tip. Znaš ti biti poslušan, samo treba doći do tebe“, kazao je vidno uznemireni Dodik obraćajući se poslaniku Nebojši Vukanoviću, koji se odmah javio za riječ zbog povrede poslovnika.

„Dakle, tačno je da srpski, odnosno pričuvni hrvatski član Predsjedništva BiH ima pravo da diskutuje neograničeno, ali vas molim, ovo gledaju milioni ljudi, ne može se ovako ponašati ni moj sestrić Aleksa koji ima četiri godine. Dajte, upristojite čovjeka, recite mu da ne može da se miješa u privatni život, da vrijeđa… O diplomatskim stvarima se na ovakav način ne razgovara pred ljudima. To pravi štetu Republici Srpskoj, mi postajemo neozbiljni. Čitav svijet nam se smije. Molim vas kao predsjedavajuća da ga upristojite i da apelujete, da vodimo jednu konstruktivnu raspravu o srpskim vitalnim nacionalnim interesima“, upozorio je Vukanović u tom trenutku predsjedvajuću NSRS-a Sonju Karadžić-Jovićević.

„Da li treba da se miješamo u odnose Bošnjaka i Hrvata i da žrtvujemo Dejtonski mirovni sporazum koji je savršen za srpski narod u BiH? Da li treba takve stvari da rizikujemo zbog interesa Hrvata? I, da pričamo o suštinskim pitanjima zbog kojih smo došli ovdje, a ne da pokazujemo slike javnosti i pričamo gluposti. Možemo i mi predsjedavajući izvaditi vaše slike sa Bilbijom i ‘ Srpskom časti ‘ koje ste primili, to su kriminalci koji su na potjernici. Ne može biti grijeh moj i Draškov isti kao vaš. Jer, mi nemamo službe bezbjednosti oko nas. Ja vas molim, predsjedavajuća, da kad se ustane (Milorad Dodik, op. „SB“), a on ima neograničeno vrijeme za raspravu, da ga upozorite da se ne sramoti. Ovo gleda čitava BiH i Hrvatska, ljudi nam se smiju, u šta smo pretvorili Narodnu skupštinu“, rekao je Vukanović, prenosi „Slobodna Bosna“.

(SB)

Loading..

Related Articles

Back to top button
Close
Close