Vijesti

Loše vijesti za TV voditelja i sada već suspendiranog direktora FUCZ-a: Fikret Hodžić i Fahrudin Solak osumnjičeni u aferi ‘Respiratori’

Kako piše “Dnevni avaz”, pozivajući se na izvore u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, status osumnjičenih Solak i Hodžić dobili su nakon što je prošle sedmice donesena zvanična naredba o provođenju istrage u aferi koja se odnosi na nabavku sto respiratora iz Kine u BiH

Fikret Hodžić, vlasnik kompanije “Srebrena malina”, i Fahrudin Solak, sada već privremeno suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), osumnjičeni su u aferi “Respiratori” za nekoliko krivičnih djela, između ostalog i zloupotrebu položaja. Potvrđeno je to nezvanično za Avaz iz Tužilaštva BiH.

Solak i Hodžić glavni su akteri afere koja potresa BiH, a teška je 10,5 miliona KM i odnosi se na nabavku medicinske opreme, ali bez ikakve specifikacije.

Status osumnjičenih Solak i Hodžić dobili su nakon što je prošle sedmice donesena zvanična naredba o provođenju istrage u aferi koja se odnosi na nabavku sto respiratora iz Kine u BiH, a za koje je utvrđeno tokom nedavnog vještačenja da su beskorisni u bolnicama.

Za sada su samo Solak i Hodžić osumnjičeni u ovom predmetu i ubrzo će im biti upućeni i pozivi za ispitivanje u ovoj pravosudnoj instituciji. Čeka se da Tužilaštvo BiH završi saslušanja svjedoka, piše Avaz.

Uporedo s tim i dalje se obavljaju pretresi i izuzima dokumentacija. Od daljnjih prikupljenih dokaza zavisit će ko bi mogao još od svjedoka postati osumnjičeni i radi li se ovdje o organiziranoj grupi ili je ovaj dvojac radio sam i sklopio ovaj višemilionski posao.

Iz prijedloga Tužilaštva BiH prema Sudu, u koji je Avaz uvid, da se Hodžiću blokiraju računi, jasno je vidljivo da postoji osnov sumnje da je učinjeno više krivičnih djela, između ostalog, udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje dokaza te pranje novca.

Podsjetimo, afera “Respiratori” već sedmica puni novinske stupce u BiH, regionu, ali i svijetu. Mnogi regionalni i svjetski mediji izvještavali su o sumnjivoj nabavci respiratora iz Kine preko firme “Srebrena malina”.

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

Related Articles

Back to top button
Close
Close