Vijesti

MEDIJ KOJI JE OBORIO SOLAKA: Došlo je vrijeme da ozbiljne novinarske priče imaju i konkretan rezultat

Afera “Respiratori” uzburkala je bh. javnost.

Medij Fokus.ba pokrenuo je priču o kupovini spornih respiratora koja je dovela do smjene Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite.

Vlada FBiH danas je privremeno suspendovala Solaka do okončanja istrage koja se vodi za kupovinu 100 respiratora koje je FUCZ nabavio preko firme Srebrena malina, Fikreta Hodžić,a za 10,5 miliona KM, odnosno do okončanja aktivnosti u vezi sa procesom javnih nabavki. Solak je 5. maja uputio otvoreno pismo javnosti, u kojem je zatražio svoju preventivnu suspenziju, dok se ne okonča istraga.

Vlada je danas ovlastila pomoćnika direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafu Kadribegovića da organizuje sve poslove i potpisuje sve akte iz nadležnosti direktora, dok traje preventivna suspenzija direktora.

Dinko Dundić sa portala Fokus.ba rekao je da je napokon došlo vrijeme da uz dobar istraživački tekst i pritisak javnosti ipak može doći do rezultata i promjene.

“To je poziv da mediji nastave još više da rade, to je jedini način da se pomalo počnu dešavati neke promjene u državi. Javnost je bila osjetljiva i jednostavno više stvari se poklopilo da priča krene ovim tokom. Sve se dešavalo u trenucima kad su svi bili zatvoreni u kućama, ljudi strijepe za svoje zdravlje, za posao, ne znaju od čega će preživjeti. U takvim okolnostima, dešava se jedna takva prevara, krađa, koja će, nadam se, dovesti do sudskog epiloga”, rekao je za BUKU Dundić.

Pored toga, ističe, bitno je bilo i to što je riječ o poznatim osobama.

“Solak je svaki dan bio na televiziji, pa je vjerovatno i to imalo uticaj. Da je riječ o nekim nepoznatim ljudima, odjek u javnosti bi vjerovatno bio manji. Sama činjenica da se u vanrednim okolnostima dešava to da neko zarađuje novac na ovaj način i to na medicinskim potrepštinama sramotno je i ljudima je to jasno”, rekao je Dundić.

Iako se u BiH skoro svakodnevno dešavaju razne malverzacije o kojima novinari pišu, rijedak je slučaj da je novinarska priča dovela do smjene sa određene fukcije. Ovaj slučaj nam pokazuje da istraživačko novinarstvo u BiH ima smisla.

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

Related Articles

Back to top button
Close
Close