Vijesti

Migrant iz Palestine: “Hrvati prave probleme, oni su rasisti, nisu dobri ljudi”

Mnogo puta smo do sada svjedočili pričama u medijima o napadu na migrante u Hrvatskoj, koji se zatim nasilno “vraćaju” u Bosnu i Hercegovinu. Predsjednica Hrvatske je prvo takve slučajeve negirala, a zatim i “slučajno” potvrdila.

Naime, tokom ljeta 2019. godine mnoštvo stranih medija pisalo je na temu premlaćivanja i pljačke migranata s hrvatske strane granice i njihovom “pushbacku” u Bosnu i Hercegovinu.

Tako smo svjedočili tekstovima britanskog “Guardiana”, švicarske televizije “SRF”, te “BBC“-ija o istoj temi – hrvatska policija tuče migrante, krade im novac, te ih ilegalno vraća nazad u susjednu BiH.

U Hrvatskoj se ništa nije promijenilo

Da je stanje u vezi s ponašanjem prema migrantima u Hrvatskoj ostalo isto i dalje potvrđuju priče migranata s ove strane granice.

Tako je jedan od migranata iz Palestine na ulicama Sarajeva potvrdio priču koju svi oni koji prelaze granicu BiH i ulaze u Hrvatsku ponavljaju već mjesecima – “Hrvati su rasisti, njihova policija me izudarala…”.

Rasizam, premlaćivanje, deportacija…

“Bosna je dobra, kao i ljudi ovdje“, kazao je migrant iz Palestine za “Face” televiziju.

Na pitanje koji su njegovi daljnji planovi, odgovara da mu je namjera ponovo ići u Hrvatsku, te dalje u neku od država Evropske unije.

“Međutim, Hrvati prave probleme, oni su rasisti, nisu dobri ljudi… Bosanci su dobri ljudi, kamp u BiH je dobar, ali hrvatska policija nas tuče i udara”, dodao je.

Ne želimo migrante, ali ne želimo štiti granicu!?

Koliko je problem s migrantim postao “političko pitanje broj jedan” u BiH, pokazuje i nedavni slučaj iz Bileće gdje su održani protesti protiv sve većeg priliva migranata preko granice iz susjedne Srbije.

Problemi mještana Bileće su isti kao i problemi ostalih općina u Hercegovini poput Stoca ili Čapljine, a sve zbog učestalih upada migranata u nenastanjene kuće, te sve češćeg zastrašivanja lokalnog stanovništva.

Međutim, za razliku od Federacije BiH, iz entiteta Republika Srpska ne žele poslati dodatne policijske snage ili dio Oružanih snaga BiH na istočnu granicu države BiH sa Srbijom, te samim time potpuno besmisleno izgledaju zahtijevi s protesta da žele spriječiti priliv migranta na područje Bileće i istočne Hercegovine, a ujedno ne žele štiti granicu kako bi postigli taj isti cilj.

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close