Vijesti

Milorad Dodik iznenadio sve izjavom o Erdoganu: „Erdogan je veliki državnik, a Turska…”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je kod međunarodnih lidera u susretima koje je imao u proteklih nekoliko mjeseci vidio veću dozu realizma, a ne idealizma u političkom rasuđivanju

Povodom sastanaka sa rimokatoličkim poglavarom papom Franjom, predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i drugima, Dodik je objasnio da takvi razgovori uvijek relaksiraju situaciju.

“Postoje pitanja koja se nametnu u javnom diskursu i o kojima onda možete da razgovarate na sastancima. Bilo mi je iznova zanimljivo razgovarati sa svim tim sagovornicima. Vidim da postoji veća doza realizma, a ne idealizma u političkom rasuđivanju. Kod pape to možete naročito da vidite”, rekao je Dodik za beogradski list “Danas”.

On je istakao da je Orban prototip uspješnog vođe jednog društva, koje je prije petnaestak godina bilo u težoj ekonomskoj situaciji nego Grčka, a koji je uspio da svojim mjerama Mađarsku uzdigne do zemlje sa rastućom ekonomijom, prosperitetom i budućnošću.

“To što se Orban nekome u Evropi ne sviđa ne mora da znači da mi moramo da se povinujemo takvim stavovima”, ukazao je Dodik.

On je istakao da je Erdogan daleko pragmatičniji nego što izgleda u medijima.

“Naši razgovori nisu išli u smjeru političkih rješenja na Balkanu, tu se razlikujemo, ali smo razgovarali o praktičnim stvarima, poput izgradnje auto-puta. Mi se moramo orijentisati na ekonomiju. Naravno, ja i dalje ne mislim da je Turska izgubila simpatije prema muslimanima i da je odjednom postala kosmopolitska, ali Turska je važna država, naročito sa ekonomskog stanovišta i Erdogan je u tom smislu veliki lider”, rekao je Dodik.

Povodom nedavnih izjava bivšeg britanskog diplomate Timothy Lessa i bivšeg zamjenika šefa CIA za Balkan Stevena Mayera, koji ne isključuju mogućnost prekrajanja granica na Balkanu, uključujući ujedinjenje Srbije i Republike Srpske, Dodik je ukazao da je dugo u politici i da sreće mnogo ljudi koji su strani namještenici u BiH, dodajući da mnogi pričaju gotovo identičnu priču kao Less i Mayer, “jedino što, za razliku od njih, neće to javno da kažu”.

Dodik je naveo da ga je skoro u zapadnoj Evropi jedan diplomata koji neće javno da se eksponira pitao: “Dokle će ovo moći ovako?”.

“Svi su oni svjesni situacije kad odu u penziju, a dok su namještenici pričaju o nečemu što su njihove vlade zamislile da tako treba da bude, bez obzira na realnost”, naglasio je Dodik.

Loading..

Related Articles

Back to top button
Close
Close