Vijesti

Milorad Dodik poslao oštru poruku visokom predstavniku: Valentin Inzko se treba mene plašiti

Milorad Dodik zaprijetio Valentinu Inzku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik gostovao je u emisiji Pressing na N1 televiziji. Govorio je o raznim aktuelnim temama

– Institucija visokog predstavnika je nespojiva s Evropskom unijom. Ne plašim se Valentina Inzka, nego on njega treba da se plaši – jer će ostati bez plate od 24.000 eura kada uspije da ga istjera iz BiH. Visoki predstavnik je ikebana koja ničemu ne služi – samo su neke od tvrdnji koje je iznio Milorad Dodik o visokom predstavniku u Pressingu na N1.

– Ovdje postoji visoki predstavnik, to je nespojivo sa EU, imate mišljenje EU da BiH ne može da se kreće sa strancem. Nije tačno da imamo vladavinu prava nego vladavinu čovjeka, visoki predstavnik je mimo prava vladao nezakonjem tako što je koristio bonska ovlaštenja. Nema dodatnih ovlaštenja. Sam Westendorp je rekao da je to prevara sa bonskim ovlaštenjima. Ako imaju dodatne nadležnosti, imaju organi BiH, a ne visoki predstavnik. Visoki predstavnik je prevarant koji je BiH nanio nemjerljivu štetu, jer je bonskim ovlaštenjima, bespravnim, vladao. Kaže, donosim odluku proglašenjem zakona. Zamislite, konsultujte pravnika, neka on kaže je li to uredu – kazao je Dodik.

Dodik je kazao da ni PIC nije Dejtonski organ, nego organ političke moći.

– Visoki predstavnik nema ništa osim da koordinira, usmjerava, prisustvuje sastancima i upozorava. Odluke koje je donosio to je bio međunarodni kriminal. Onog Ashdowna treba iskopati iz groba i suditi mu na sudu zbog onoga što je urado BiH. I Petrich i ovaj što prima 24.000 eura mjesečno i glumi da nam pomaže – kazao je.

Inzko je kazao da će do 25. godišnjice nametnuti zabranu negiranja genocida u Srebrenici.

– On to sa sobom može ponijeti u penziju. Ne može. Gdje će je objaviti, ko će je poštovati. Evo ja je neću poštovati. To nije zakon, visoki predsavnik nema pravo da donosi takve odluke. Ja poštujem stradanje u Srebrenici, ali nema pravo da donosi odluke te vrste. Nema pravo da komentariše sporazume stranaka. On na Savjetu bezbjednosti iznosi laži. Jedna, da je neko okupljanje stranaka, SNSD, HDZ, SDA, DF – a svi znaju da nije DF tu. To nije njegovo ovlaštenje. Odredbe Dejtona su derogirane zakonima koje je provodio. Ne plašim ga se. On se mene treba plašiti, da će izgubiti platu od 24.000 kada uspijem da ga istjeram odavde. On je ikebana koja ničemu ne služi – poručio je Dodik u Pressingu.

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close