Vijesti

MITROPOLIT MIHAILO O “ZAMALO RATU” SA SPC-om: “Bila bi druga Srebrenica da…”

“… Milo Đukanović nije sačekao”

“Novim zakonom crkve i manastiri biće vraćeni onima kojima pripadaju”, saopštio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Komentarišući nedavnu izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića on je kazao da je to učinjeno u pravom momentu.

”Đukanović je čekao pravo vrijeme da kaže da se crkve vraćaju CPC. On je to imao u planu i ranije ali političari moraju da čekaju pravo vrijeme da nešto saopšte, da ne bi došlo do sukoba. On zna kad šta reći, i izabrao je pravi momenat. Bila bi druga Srebrenica da nijesmo čekali sa tim”, ocijenio je on i dodao da je SPC stalno radila tako da se mogu izazvati nemiri.

Izjavom Đukanovića, potvrđena je obnova CPC, vjeruje Mihailo.

U javnosti su se, nakon izjave Đukanovića, pojavile ocjene da je predsjednik države mislio kako će autokefalnu crkve graditi od postojeće Mitropolije crnogorsko primorske a da bi mogao da zaobiđe CPC.

Upitan, koliko je to realno, mitropolit Mihailo je, prije svega, istakao da predsjednik države ne obnavlja crkvu.

“Crkva je obnovljena 1993. a oduvijek je bila prisutna kao autokefalna CPC. SPC je Berlinskom kongresom priznata, i to je skupo platila novcem”, naveo je Mihailo i istakao da bi bio prvi protiv takve autokefalne crkve.

Mitropolija crnogorosko primorska za subotu je najavila skup ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici gdje će se obratiti mitropolit Amfilohije a riječi će biti o novom Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti. Upitan da li očekuje da će na tom skupu biti teških riječi, verbalnih napada, Mihailo je kazao:

“U saobornoj crkvi ima svega i svačega, od nje su napravili pljuvaonici. Možete tamo svašta da čujete, i psovki, svetitelja, ubica – svega ima na zidovima. Oni misle da tim mogu nešto da urade a ne mogu. Crnogorci ne žele tuđe a svoje ne daju”, zaključio je Mihailo.

(Antena M)

Related Articles

Close