Vijesti

Na stotine radnika poznate kompanije iz BiH ostaje bez posla?! Najavljeni masovni protesti!

Zbog zabrane eksploatacije ugljena u rajonu prve etaže, koja je rezultat neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, Površinski kop Šikulje kod Lukavca privremeno će biti zatvoren, a nekoliko stotina rudara bi moglo ostati bez posla. Rudari za sutra najavljuju masovne proteste ispred zgrade Općine Lukavac.

Rudari Površinskog kopa Šikulje kopaju posljednje tone uglja. Ako se ne dozvole radovi na prvoj etaži, koja obiluje ugljenom, proizvodnja će biti zaustavljena i Površinski kop će biti privremeno zatvoren.

“Ne možemo osigurati kontinuitet proizvodnje i ovaj rudnik za nekoliko dana će stati, neće biti proizvodnje”, upozorava Hasan Bleković, direktor Površinskog kopa Šikulje.

Sporne su dvije privatne parcele zemljišta koje su predmet eksproprijacije, zbog čega je blokiran početak proizvodnje u prvoj etaži. Na zahtjev menadžmenta Rudnika Kreka, Vlada FBIH je 25. oktobra prošle godine donijela riješenje o dozvoli ulaska u posjed tog zemljišta prije isplate naknade i pravosnažnosti rješenja za potpuno eksproprisane nekretnine.

Predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Tuzla Zuhdija Tokić podsjeća da je direktno upitno 700 radnih mjesta, a indirektno 2.300.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić poziva sve nadležne institucije FBiH, počevši od Općine Lukavac, da se maksimalno uključe u rješavanje ovog stanja.

“Vlada FBIH je donijela odluke da nas općinski načelnik i njegove službe uvedu u posjede prve etaže, odnosno vlasnike eksproprijacije. Već pet mjeseci nije nas niko doveo gore”, navodi Bleković.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić (SDP) traži smjenu menadžmenta rudnika, jer godinama ne može da riješi ovaj problem. Nadležne općinske službe, kaže, neće deložirati vlasnike zemljišta koje se nalazi u rizičnom području iznad etaža i na klizištu: “Najmanje je Općina kriva ili bilo ko iz Općine za ovo što se dešava. Ovo je čisto manevar jedne nesposobne Uprave Rudnika Kreka, koja je trebala podnijeti ostavku ili biti smijenjena puno godina prije”.

Vlasnik zemljišta na kojem su sagrađeni kuća i pomoćni objekti Begajet Ribić odbija da se iseli prije isplate naknade za eksproprijaciju, kao i Abdulah Hodžić, suvlasnik zemljišta koje je predmet eksproprijacije.

Zbog zabrane izvođenja radova na lokalitetu iznad prve etaže Površinski kop Šikulje mjesečno gubi oko milion maraka, prenosi Federalna.ba.

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close