Vijesti

„NE UKLANJAJU NIŠTA, ONI RADE DRUGE STVARI…“: Istekao rok za izmještanje, crkva i dalje u dvorištu Fate Orlović, evo ko će i koliko platiti za ono što je nelegalno izgrađeno…

Uklanjanje nelegalno izgrađene crkve iz privatnog dvorišta Fate Orlović u mjestu Konjević-Polje još nije počelo iako je prije više od mjesec istekao rok iz presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

“Ne uklanjaju ništa niti meni iko išta javlja. Oni rade druge stvari. Dođite pa ćete vidjeti bagere, kamione, strugače da rade cestu”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Fata Orlović i dodaje: “Ima sud i zakon, hoću da se nosi.”

“S obzirom na Korona-zakon i da su svi parnični i vanparnični postupci zaustavljeni do okončanja vanrednih okolnosti, takva je sudbina i ovog predmeta. Organi koji su zaduženi za provođenje te odluke, odnosno sudovi i upravni organi, općinski, u stanju su nedjelovanja tako da će i u ovom slučaju doći do zastoja”, navodi Karkin.

Direktor ove institucije Marko Aćić za RSE pojašnjava da će, nakon što se ukinu sve mjere uvedene zbog pandemije, početi s aktivnostima na rušenju.

“Mi smo napravili radnu grupu za provođenje i napravili smo sastanak sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja se saglasila u vezi s izmještanjem crkve. Do ovoga momenta pokretnosti crkve su iznesene”, navodi Aćić.

Direkcija za obnovu i izgradnju Republike Srpske uradila je, kaže Aćić, procjenu koliko bi koštalo izmještanje crkve i urađen je predračun radova.

“Sada treba ponovno da se sastane Komisija i da uputimo Savjetu ministara Bosne i Hercegovine zahtjev da vidimo kako ćemo finansirati sami projekt. Pod tom mislim i na raspisivanje tendera i na izbor izvođača, jer ne može se samo poslati bager pa da sruši crkvu. Procjenjuje se da će biti potrebno oko 75.000 konvertibilnih maraka (33.000 eura)”, kaže Aćić za RSE.

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

Related Articles

Back to top button
Close
Close