Vijesti

NOVA DODIKOVA PRIČA: Evo šta sada traži za formiranje vlasti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će srpska strana narednih dana, najvjerovatnije, usloviti formiranje vlasti na nivou BiH time da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH, piše klix.ba

“I mi ćemo sada, kao neki drugi, početi uslovljavati formiranje vlasti”, poručio je Dodik.

On je ponovio da su SNSD, čiji je lider, i srpska koalicija od početka tražili formiranje vlasti na nivou BiH, da se s tim saglasio HDZ, ali da je bošnjačka strana okupljena oko SDA počela da taj proces uslovljavati nastavkom puta prema NATO-u, što je za Srbe neprihvatljivo.

Dodik je rekao da je nakaradan nedavni poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića kandidatu SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara da iznese svoj program, jer ga Predsjedništvo BiH nije ni imenovalo.

“On traži od njega program. Izetbegović kaže da traži provođenje sporazuma lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA od 5. augusta, iako tamo piše da on ne važi ako se ne realizuje za 30 dana. To je besmisleno”, rekao je Dodik u emisiji “Dosije” ATV-a.

“Sin Alije Izetbegovića ponaša se kao njegov babo koji je odustao od sporazuma koji su mogli spriječiti krvoproliće tokom posljednjeg rata u BiH”, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da aktuelni negativni procesi u BiH, u kojima nisu formirane osnovne institucije, pokazuju da ta zemlja ne mora da postoji.

“S druge strane, institucije Republike Srpske funkcionišu, politička situacija je stabilna i društvo nipošto nije podijeljeno, iako to neki pokušavaju tako predstaviti”, rekao je Dodik.

On je pojasnio da Republika Srpska funkcioniše i bez formiranja novog Vijeća ministara i drugih organa zajedničke vlasti.

“Nemamo nikakve koristi od formiranja tih organa pa i Predsjedništva u kojem sjedim. Bez obzira na moje velike napore, nije iskorištena prilika da realizujemo neke važne ugovore sa Turskom u vezi s izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo ili mostom na Savi. Vjerovatno će se to riješiti posljednji dan, ali to je potpuno neozbiljno”, ocijenio je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska nastavlja ozbiljno raditi na nastavku gradnje autoputa od Doboja prema granici sa Srbijom u namjeri da se Banja Luka spoji s Beogradom.

Prema njegovim riječima, Programska deklaracija SDA je ozbiljna stvar i ona je sadašnjem vremenu prilagođena ranija “Islamska deklaracija” Alije Izetbegovića, prema kojoj je dominacija ključno pitanje Bošnjaka.

“Koliko to ide kontinuirano i smišljeno govori da su i na izborima po svaku cijenu htjeli da imaju 50 posto plus jedan glas u BiH da bi pričali o reorganizaciji države. Ali to ništa ne znači dok je Republika Srpska svjesna svojih prava i onoga što ima”, rekao je Dodik i dodao da treba ispitati da li je popis na razne načine štiman u korist Bošnjaka.

On je rekao da je lider opozicionog SDS-a Mirko Šarović pravdao deklaraciju SDA pominjući deklaraciju SNSD-a kojom se afirmiše pravo na samoopredjeljenje Srba u BiH.

“Šarović je morao to uraditi jer je preuzeo neke obaveze. Njemu je dan boravka u Vijeću ministara važniji od svih interesa Republike Srpske. Zašto ljudi iz SDS-a ne znaju da u Povelji UN-a piše o pravu naroda na samoopredjeljenje, a srpski narod je narod? Mi i danas kažemo da želimo pravo na status i na samoopredjeljenje”, poručio je Dodik.

On je ponovio da je od međunarodne zajednice negativno prihvaćeno pominjanje referenduma o bilo kojem pitanju od značaja za Srbe iz BiH.

“Otišli smo na jedan referendum i on je prošao. Bit će ih još i moj narod mora naučiti da svoje političke zahtjeve može nesmetano i jasno iznositi te da će svoja statusna pitanja uvijek rješavati referendumom, a nikada sukobom. Neće ovdje biti nikakvog sukoba i rata. Ne mogu isključiti neki teroristički napad, s obzirom na prisustvo terorista u BiH koji su se vratili s Bliskog istoka, ali formacijskog rata i sukoba neće biti. Mi to uopće ne prizivamo”, poručio je Dodik.

On je rekao da nije prihvaćen njegov nedavni prijedlog liderima opozicije iz RS-a da napuste Vijeće ministara i zajedno s vladajućom koalicijom naprave zajednički nastup ili da na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske zajednički donesu zaključke o deklaraciji SDA i ponašanju međunarodnog faktora.

Loading..

Related Articles

Back to top button
Close
Close