Vijesti

NOVI PROBLEMI PO DRAGANA ČOVIĆA: Elektroprivreda HZHB traži da novi kupac Aluminija plati i dug za struju

Dug Aluminija d.d. Mostar prema JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar iznosi gotovo 300 miliona konvertibilnih maraka

Komentirajući izjavu predsjednika M. T. Abraham Grupe Isaaca M. Tamira da se dug Aluminija d.d. Mostar ne odnosi na novo preduzeće Aluminij Industries d.o.o., iz Elektroprivrede HZ HB naveli su kako je plaćanje duga za utrošenu električnu energiju sastavni dio plana restrukturiranja Aluminija d.d. Mostar.

Iz Elektroprivrede HZ HB podsjećaju da dug Aluminija d.d. Mostar prema JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar iznosi gotovo 300 miliona konvertibilnih maraka te da je posljednje uplate za taj dug Elektroprivreda HZ HB primila tokom prošle godine.

“Dug Aluminija d.d. Mostar ne dovodi u pitanje opstanak i rad Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar, kao ni naše razvojne planove, ali ih sigurno usporava. Javnosti je poznato da smo mi nabavljali električnu energiju za kupca Aluminij d.d. Mostar na tržištu, koju smo platili, zbog čega smo se kreditno zadužili kod komercijalne banke. Navedeno kreditno zaduženje, također, ne dovodi u pitanje likvidnost našeg poduzeća. Naša uprava aktivno prati stanje u Aluminiju d.d. Mostar, te kao i do sad poduzima sve zakonom predviđene radnje, a plaćanje duga je sastavni dio plana restrukturiranja Aluminija d.d. Mostar”, navedeno je u pisanom odgovoru Elektroprivrede HZ HB dostavljenom Feni.

Podsjećamo, prošle sedmice Aluminij Industries d.o.o., podružnica M.T. Abraham Grupe, i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske firme.

U intervjuu za Fenu, direktor M. T. Abraham Grupe Isaac M. Tamir kazao je kako se dug za utrošenu električnu energiju ne odnosi na novu firmu Aluminij Industries i da dug neće utjecati na obnavljane proizvodnje u mostarskoj firmi.

(SB)

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close