Vijesti

NOVI UDAR NA NA VISOKOG PREDSTAVNIKA IZ HERCEGOVINE: Jučer je to uradio HDZ-ov portal, a danas direktno HDZ

Gradski odbor (GO) HDZ-a BiH ocijenio je navode visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o Mostaru u izvještaju koji je uputio Savjetu bezbjednosti UN kao paušalne i da odaju utisak kao da “uopšte ne raspolaže pravim informacijama ili ih pak crpi iz samo jednog izvora”.

“Stoga smo dužni da apelujemo na nepristrasnost Inzka jer imamo pravo očekivati da poštuje karakter institucije koju predstavlja i na čiju smo pomoć i objektivnost, očigledno naivno, svo ovo vrijeme računali”, istakli su iz Gradskog odbora HDZ-a BiH.

Povodom Inckovih navoda u izvještaju da “nije postojao nikakav istinski politički dijalog da bi se riješila situacija vezana za grad Mostar, gdje se nisu održali lokalni izbori više od deset godina”, iz HDZ-a ističu da su “neugodno iznenađeni izjavama visokog predstavnika” jer je proteklih godina apsolutni prioritet GO HDZ-a BiH Mostar bio riješiti pitanje izbora u gradu.

“Osim što smo u mukotrpnim pregovorima sa svim relevantnim političkim sagovornicima uspjeli pronaći politički kompromis o dva modela prema kojima bi se izbori u Mostaru mogli održati, jednako tako smo uložili i sve napore da isti u potpunosti sprovedu odluku Ustavnog suda BiH kojom su dotadašnja nametnuta izborna pravila za Mostar prestala postojati”, istaknuto je u saopštenju.

Rezultat pregovora je, navode u HDZ-u, svima dobro poznat, bili su to takozvani modeli A i B, kao izvorno domaće rješenje, dogovoreno s puno pažnje za svaku od uključenih strana u mostarskoj Gradskoj vijećnici, a ono jedino što je preostalo bilo je odlučiti se za jedan od tih modela tamo gdje je to jedino i moguće, u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu.

“Međutim, GO HDZ-a BiH Mostar nije bio sam za stolom, ali je očigledno bio jedan od rijetkih kojem su upravo izbori u Mostaru bili kategorički imperativ i predstavljali civilizacijsko pitanje. Kroz ovaj pregovarački period činili smo brojne ustupke, izlazili iz okvira vlastitih interesa, podsticali na dijalog, i to baš, kako Inzko kaže, podsticali na istinski politički dijalog, tražili konsenzuse, zadovoljili sve odredbe odluke Ustavnog suda, pronašli model koji nikoga ne diskriminiše”, istakli su iz mostarskog HDZ-a.

Iz HDZ-a u Mostaru se “naposlijetku s razlogom” pitaju je li njihova uloga u cijelom tom procesu bila nebitna iz perspektive Inzka i da li se ulazi u paradoksalnu poziciju gdje su napori HDZ-a apstraktni, a tuđe opstrukcije su vrednovane.

“Poznata je i činjenica da je SDA jedina stranka koja je opstruisala postizanje dogovora, te prizivala OHR da ponovo nametne rješenje za Mostar. Ako se prisjetimo prethodnih rješenja koje je OHR nametao i kako su ona neslavno završila, pri tom mislimo prvenstveno na izborna pravila prema kojima glas svakog građanina Mostara nije vrijedio jednako, te je i Ustavni sud iste proglasio neustavnim i diskriminišućim, dolazimo do jasnog zaključka kome odgovara uplitanje OHR-a i izbjegavanje političkog dogovora”, navode iz HDZ-a.

Stoga, ističu u GO HDZ Mostar, da se ne mogu oteti utisku da se ovim izvještajem UN odgovornost želi podijeliti na sve političke učesnike pregovora, u cilju zaštite samo jedne političke opcije koja nije imala interes da se izbori u Mostaru održe, nego je naprotiv cijeli taj proces opstruisala i obesmislila.

GO HDZ-a BiH Mostar ističe da ne želi i neće preuzimati niti dijeliti krivicu s drugima jer su sve učinili da se postigne konsenzus i omogući izlazak na izbore.

(SB)

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

Related Articles

Back to top button
Close
Close