Vijesti

OŠTRA PORUKA KASUMOVIĆA: “Fadile , dok sam ja gradonačelnik, ti ćeš za mene i većinu Zeničana biti persona non grata u herojskom gradu u srcu BiH”

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio je otvoreno pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću i poručio mu da je odsad persona non grata u ovom gradu, piše freshpress.info

Pismo prenosimo u nastavku:

Kada sam 17. marta i sramne odluke o dodjeli 30 miliona KM pomoći za tri bolnice u FBIH ali ne i zeničkoj, pomislio sam da Vlada FBIH ne može biti jadnija i bezobzirnija prema građanima Zenice, jutros pročitam vijesti i iznova shvatim, da na ovim prostorima hara i teža pandemija od koronavirusa – “osovina zla”.

Kakav izraz upotrijebiti i nazvati federalnog premijera Fadila Novalića koji po direktivi SDA i u ovo teško vrijeme nastavlja kažnjavati više od 120.000 građana Zenice.

Poštovani sugrađani ako niste upoznati, Vlada FBIH juče je dodijelila 11,2 miliona KM za 56 gradova i općina i to u svrhu poduzimanja preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih usljed proglašene pandemije koronavirusa. Među tim gradovima – nema Zenice!

Fadile, umjesto što mi šalješ pisma koja ti SDA sastavlja, kao čovjeka te pitam: Ima li smisla Kupresu koji, hvala Bogu, još uvijek nema nijednog zaraženog koronavirusom dati 700.000 km ili 1,2 miliona KM Novom Travniku, po 550.000 KM Širokom Brijegu i Posušju, a Zenici kao trećem po veličini gradu u FBIH i jednom od najvećih privrednih, univerzitetskih, kulturnih i sportskih centara u FBIH i BiH ne dati ni jednu marku?

Pitam te, je li ovo nacionalna podjela novca? Ako je tako Fadile, podsjećam tebe ali i SDA, da i u Zenici, sa komšijama Hrvatima, Srbima, Romima, Jevrejima, Slovencima i ostalim žive Bošnjaci. I to dobri, pošteni Bošnjaci, koji iako većinski narod, to nikada nisu zloupotrijebljavali. Naprotiv, i onda kada je najteže bilo biti čovjek, zenički Bošnjaci su to ostali, iako ni tada nisu imali ljubav “političkog” Sarajeva. Čista obraza dočekali su slobodu za koju su dali najveće žrtve, hiljade sinova, braće i muževa.

A kako ćete bolan Fadile ti i “osovina zla”, sutra kad pobijedimo i COVID-19, pogledati u oči zeničkih privrednika, medicinskih radnika, ratnih vojnih invalida, šehidskih porodica, rudara, metalurga, policajaca?

Naravno, nisi ti Fadile jedini krivac za maćehinsko ponašanje SDA i “osovine zla” prema Zenici i Zeničanima. Možda i veću krivicu od tebe snose tvoje stranačke kolege, zenički zastupnici u Parlamentu FBiH, Miralem Galijašević, Suad Kaknjo i Belma Pojskić koji su zbog vlastitih ili tamo nekih interesa nijemi posmatrači omalovažavanja rodnog grada i pljačke vlastitih sugrađana.

I zato te zbog svega nabrojanog i još više zbog onoga što nisam nabrojao a znam, Fadile Novaliću pozivam da podneseš ostavku na mjesto premijera Federacije BiH. Odlaskom na svečanost u konjički Igman odakle je ponikao jedan od najvećih klastera koronavirusa u BiH, segregacijskom podjelom novca medicinskim ustanovama, a sada i gradovima i općinama, pokazao si se kao neodgovoran političar za koje očito svi građani FBiH nisu isti.

Zbog toga, Fadile dok sam ja gradonačelnik Zenice, ti ćeš za mene i većinu Zeničana, biti persona non grata u ovom herojskom gradu u srcu naše Bosne i Hercegovine.

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close