Vijesti

Poruke Bakira Izetbegovića nakon sjednice Predsjedništva SDA

Bakir Izetbegović, lider SDA nakon sjednice Predsjedništva ove stranke u Sarajevu pozvao je Visoko sudsko i tužilačko vijeće da podnesu ostavke – jer su izgubili kredibilitet, kako je naveo. Izetbegović je također pozvao da se okonča imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice – čime bi se kompletiralo Vijeće ministara BiH. Rekao je da neće podržati SNSD u učešću u vlasti u FBiH.

“Pozivamo da se imenovanjem ministra okonča formiranje Vijeća ministara BiH. Imali smo dogovor koji je definisao da će na ovu funkciju biti imenovan nestranački kandidat iz RS, iz reda ostalih, koji će biti predložen od partnera iz Republike Srpske, u konsultacijama svih članica. Ovaj dio nije izvršen”, kazao je Izetbeogović.

On je naveo kako očekuje da se ispoštuje dogovor. Također, tražio je od Vijeća ministara da hitno pristupi realizaciji projekata za koja su obezbijeđena sredstva, poput Koridora 5C i gradnje cesta i magistralnih puteva.

“Pozivamo VSTV da podnesu ostavke, jer su izgubili sav kredibilitet. Izvještaj nije dobio podršku poslanika i delegata u oba Doma, to dovoljno govori” rekao je Izetbegović.

SDA je pozdravila prijedlog povećanja osnovice plaća za vojnike u OS BiH sa najnižim koeficijentom za obračun plaća, koji čine skoro 80 posto ljudstva.

Također, lider SDA je poručio da SDA neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti Federacije BiH.

“Dokle god potpredsjendik FBiH ima značajne ovlasti, a pozicija potpredsjednika RS je protokolarna i dokle god u Vladi RS nema ministara iz SDA – takav prijedlog neće imati kredbilitet”, rekao je.

POzvao je HDZ da predloži ime predsjednika Federacije BiH, te poručio kako Izborni zakon ne treba vezivati za formiranje Vlade FBiH. Podržao je i izmjenu strukture Vlade FBiH, odnosno formiranje novih i spajanje nekih postojećih ministarstava.

Pozvao je da se postigne i dogovor za izbore u Mostaru. Rekao je i to kako nema razloga da se direktor OSA-e i SIPA-e ne biraju “u paketu”.

(N1)

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close