Vijesti

POTVRĐENO PISANJE „SLOBODNE BOSNE“; MASKE SU PALE: Zbog ovoga se ušutio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović…

Kao što smo nedavno pisali, u bitku za unutarstranačke izbore u HDZ-u Hrvatske uključili su se i oni HDZ-ovci krajnje desne orjentacije

Tako je Milijan Brkić u Dnevniku Nove TV oštro kritizirao stranačkog šefa Andreja Plenkovića kazavši kako je “stvorio kult obožavanja stranačkog vođe”.

Rigidni Brkić, uz Dragana Čovića, glavni strateg političke kampanje u Bosni Hercegovini odlazeće predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na proteklim predsjedničkim izborima, konačno je otkrio ono što smo i najavljivali.

Milijan Brkić je obznanio da će se kandidatirati za potpredsjednika stranke te potvrdio da podržava politike Mire Kovača i Ivana Penave.

“Plenković pliva kao riba u vodi u Bruxellesu, vlada vrlo dobro radi svoj posao. Što se tiče odlučnosti, brzine, hrabrosti, tu mu nedostaje toga. Nikad nisam komunicirao te stvari, ali sada ću iskomunicirati. Mislim da je potrebno odlučnije i jače donositi odluke. Kao predsjednik HDZ-a, nažalost on je unutar stranke okružen ljudima koji nemaju legitimitet izborni što se tiče baze, stvorio je kult obožavanja stranačkog vođe, to nije dobro. Svakom članu se treba dati na važnosti, ne možemo nikoga zvati irelevantnim”, izjavio je Brkić.

Bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač, inače veliki zagovaratelj trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, sada će, uz krajnje desno orjentirane Davora Ivu Stiera i Ivana Penavu, moći računati i na glasačko tijelo koje stoji iza Milijana Brkića.

Brkićev i Čovićev fijasko s mobilizacijom glasača HDZ-a BiH u Hercegovini koji su satima stajali u redovima kako bi glasali za Kolindu Grabar-Kitarović nije prva njihova zajednička suradnja.

„Slobodna Bosna“ pratila je Brkićeve česte izlete u Bosnu i Hercegovinu još za vrijeme predsjednikovanja Tomislava Karamarka. Milijan Brkić, siva eminencija HDZ-a u Hrvatskoj, bio je zadužen i za izborne kampanje Čovićeve stranke i na kauzuri stranke na Kupresu, a u krugovima u vrhu stranke odavno je označen kao osoba od povjerenja krajnjeg desnog krila stranke.

Sada je potpuno jasno zbog čega Dragan Čović nije stao iza kandidature aktualnog predsjednika HDZ-a Hrvatske Andreja Plenkovića, iako je to učinio kada je kandidaturu za novi mandat na Pantovčaku najavila Kolinda Grabar-Kitarović. Ukoliko krajnje desno orjentirani Kovač, Stier, Penava i Brkić konačno preuzmu HDZ u Hrvatskoj neke stvari će se promijeniti i u sestrinskoj stranci u Bosni i Hercegovini.

Jedno je sigurno, Dragan Čović će postupiti mudrije nego u slučaju s Kolindom Grabar-Kitarović i neće se miješati u unutarstranačku borbu u Hrvatskoj jer bi novim nepromišljenim potezom, nakon pobjede jednih ili drugih, ipak na kraju mogao izvući deblji kraj.

(SB)

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close