Vijesti

POTVRĐENO PISANJE „SLOBODNE BOSNE“; OSTVARUJU SE ČOVIĆEVE NAJGORE NOĆNE MORE: Miroslav Škoro juriša na Hrvatski sabor iz Hercegovine, sada je postao ozbiljan igrač…

Bivši predsjednički kandidat u Hrvatskoj Miroslav Škoro ima razloga za slavlje

RTL Danas je sinoć objavio rezultate ekskluzivnog istraživanja RTL-a i Promocije plus CRO Demoskop za mjesec februar.

SDP je drugi mjesec zaredom zadržao prednost ispred HDZ-a u Hrvatskoj.

Da su parlamentarni izbori u Hrvatskoj provedeni početkom ovog mjeseca SDP bi zaokružilo najviše birača – 28,9 posto (27,8 posto u siječnju). Postotni bod više nego prije mjesec dana, a čak 13 postotnih bodova više nego u istom mjesecu prošle godine. HDZ je na 26,8 posto (26,9 posto u januaru). Slično kao prošlog mjeseca, a u odnosu na prošlogodišnji februar stranka na vlasti bilježi pad od gotovo 2 postotna boda.

Dok se čeka da Miroslav Škoro formira svoju stranku, njegova nezavisna lista je treći izbor: 9,4 posto.

MOST, koji je Škoru podržao na predsjedničkim izborima, uz blaži pad je na 5,1 posto (5,6 posto u januaru). I lista Mislava Kolakušića je u padu – tek na pola puta do izbornog praga, odnosno 2,5 posto.

Pad bilježi i HSS – sada je na 2,3 posto a sličan je rejting i Hrvatskih suverenista (2,2 posto) kojima je dio birača očito prešao Škori, s kojim bi se tek trebali formalno udružiti.

Podsjećamo, „Slobodna Bosna“ je ranije pisala kako su politički planovi Miroslava Škore usko vezani za nezadovoljne birače HDZ-a BiH u Hercegovini, što se najbolje moglo vidjeti nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Škoro je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Bosni i Hercegovini, unatoč općoj mobilizaciji glasačke mašinerije HDZ-a BiH, osvojio 26 posto glasova, ili svega 10.000 glasova manje od Kolinde Grabar Kitarović, te se s takvim rezultatom opravdano nada kako bi osnutkom nove političke partije mogao računati i na dio glasačkog „kolača“ u BiH, s posebnim akcentom na Hercegovinu, tradicionalno uporište HDZ-a BiH.

Izvjesno je kako će Miroslav Škoro osnovati stranku i u Hercegovini i oko sebe okupiti sve više nezadovoljnika HDZ-ovom politikom, te pored krajnje desnice u svoje redove privući i one glasače koji su do sada bili odani HDZ-u BiH.

(SB)

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close