Vijesti

PROCURILE NOVE TAJNE DEPEŠE BRITANSKOG AMBASADORA U SAD-u “Otkrit ću vam zašto je Trump…”

Sumnjivac za kojeg se smatra da stoji iza curenja tajnih informacija britanskog ambasadora u Washingtonu, koje je izazvalo velik diplomatski incident u odnosima Britanije i SAD-a, identificiran je, objavio je list Sunday Times, dok list Mail on Sunday donosi nove kvalifikacije koje govore o američkom “aktu diplomatskog vandalizma”.

List Mail on Sunday prenio je nove dijelove iz tajne diplomatske prepiske u kojima je britanski ambasador u Washingtonu Kim Darroch nazvao američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom “aktom diplomatskog vandalizma”.

Prošle sedmice list je objavio korespondenciju ambasadora Darrocha u kojoj on opisuje administraciju Donalda Trumpa kao “nesposobnu” i “disfunkcionalnu”, izazvavši ljutit odgovor američkog predsjednika i u konačnici ostavku britanskog a,basadora u Washingtonu.

Britanski zvaničnici pokrenuli su istragu kako bi pronašli osobu odgovornu za curenje informacija, a policijski odjel zadužen za antiteroruzam objavio je u petak da je pokrenuo kriminalustičku istragu.

Po pisanju Sunday Timesa, koji se poziva na neimenovane izvore u vladi, identificiran je osumnjičeni za curenje te je time odbačena mogućnost da se radilo o kompjuterskom hakiranju iza kojeg bi mogla stajati neka druga država.

“Oni misle da znaju ko stoji iza curenja”, kazao je za list neimenovani izvor.

“Sada je stvar u tome da se zaokruži slučaj koji će ići pred sud. Riječ je o nekome ko je imao pristup povijesnim dokumentima. Ušli su i ugrabili dio materijala. To je bilo vrlo grubo”, naveo je izvor.

I Sunday Times i Mail on Sunday prenijeli su da su se zvaničnici sigurnosnih agencija trebali priključiti istrazi kako bi pronašli osumnjičenika pregledom e-mailova ili telefonskih poziva.

Mail je međutim objavio dodatne Darrochove bilješke, unatoč policijskim upozorenjima da mediji koji to učine možda čine kriminalno djelo.

List navodi da je ambasador pisao u maju 2018. britanskoj vladi kako je Trump odlučio unilateralno se povući iz nuklearnog sporazuma koje su velike sile potpisale s Iranom “iz ličnih razloga”, jer je sporazum dogovorio njegov prethodnik na dužnosti Barack Obama.

Darroch je u bilješci napisao da je Trumpova administracija “poduzela akt diplomatskog vandalizma”.

Britanski najviši policijski zvaničnik zadužen za antiterorizam upozorio je medije da više ne objavljuju dokumente koji cure, navodeći da bi to moglo kršiti zakon o službenim tajnama.

No, njegovo su upozorenje oštro kritizirali urednici i političari, uključujući britanskog šefa diplomatije Jeremyja Hunta i bivšeg londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona, dvojac koji se takmiči za nasljednika Therese May na mjestu premijera kada za sedam dana odstupi s dužnosti.

Loading..

Related Articles

Back to top button
Close
Close