Vijesti

Šarović o najavama Dodika: Potpuno nerealno i neostvarivo

Oštra poruka Mirka Šarovića...

Komentarišući najavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o velikom investicionom ulaganju u entitet Republika Srpska, u naredne tri godine, predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović ističe da je taj plan potpuno nerealan i neostvariv, i da je riječ o čistom populizmu i jeftinom kopiranju investicionog plana Srbije.

“To je ustvari jeftini pokušaj kopiranja petogodišnjeg plana investiranja Republike Srbije, isključivo zbog priče koju biračima žele plasirati u ovoj, izbornoj godini, bez bilo kavih realnih procjena, utemeljena i argumenata. Ovako, u korupciji zarobljena Republika Srpska, nažalost danas je nesposobna za iole ozbiljniji investicioni plan. U ovom trenutku, Vlada Republike Srpske se može samo dalje kreditno zaduživati ali i to zaduživanje ima svoje ograničene limite”, naglašava Šarović.

S druge strane, ističe Šarović, zbog pogrešno vođene investicione politike i zbog nažalost, opšte loše percepcije o Republici Srpskoj kao investicionoj destinaciji, a koja je stvorena u zadnjih desetak godina, Republika Srpska nije atraktivna za ulaganja posebno kada su u pitanju direktne investicije.

“Svi pokazatelji pokazuju da smo u tom smislu najgori u regionu, a time najgori i u Evropi”.

Šarović navodi da tako pokazatelji u 2018. godini npr, govore da od ukupnih stranih investicija u cijeloj BiH na Republiku Srpsku otpada svega 10% ili nevjerovatno mizernih 48 miliona KM a slični su pokazatelji i u ostalim proteklim godinama.

„Kako onda da se sada nadamo i vjerujemo u nekakav navodni „investicioni bunt i procvat zemlje“, pita Šarović i naglašava da je za Republiku Srpsku i narod najvažnije radikalno mijenjati politiku i ukupan investicioni ambijent, kako bi se stvorili osnovni, ključni uslovi za istinski ekonomski razvoj i napredak.

(N1)

Tagovi

Related Articles

Back to top button
Close
Close