Vijesti

SRPSKI NEONACISTI NEOMETANO ISTIČU SIMBOLE U PRIJEDORU: Organizovali i koncert za promociju nacizma

Internet blog “Krvi i časti” obiluje neonacističkom ikonografijom i prenosi intervjue s članovima drugih međunarodnih ogranaka te vijestima o aktivnostima u Republici Srpskoj.

Natpisi i simboli desničarskih organizacija “Krv i čast” i “Borba 18” ispisani su na zgradama u centru Prijedora zajedno s adresom internet-bloga na kome se promovišu razvoj neonacizma u Republici Srpskoj (RS), gdje je prošle godine održan i koncert za promociju ovih ideologija, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Rock Against Communism” (RAC) naziv je za “white power” rok koncerte u Velikoj Britaniji tokom kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih i od tada su postali simbol za muziku čiji se tekstovi često zasnivaju na rasizmu i antisemitizmu.

Kako je za BIRN BiH rekao Matthew Feldman, direktor NVO-a Centar za analizu radikalne desnice (CARR), RAC je prvenstveno bio vrsta obrnute ideologije iz koje se razvila grupa “Krv i čast” u odnosu na “Rock Against Racism”.

“Ovu grupu svojevremeno je vodio Ian Stuart Donaldson, glavni pjevač benda “Screwdriver”. On je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1990-ih, ali je “Krv i čast” nastavila postojati”, pojasnio je Feldman, dodavši kako naziv “Krv i čast” vodi porijeklo iz “njemačkog plavog svijeta”, od noža na kojem je pisalo “krv i čast”, a koji je dobijala “Hitlerova omladina”.

Kako je naveo Feldman, kasnije se s ovom grupom spojila grupa “Combat 18”, koja je nastala 1992. godine, pri čemu broj 18 označava inicijale imena Adolfa Hitlera.

Na prošlogodišnjem okupljanju desničara u Mađarskoj mogla se vidjeti grupa s banerom “Club 28 Srbija”, koji je moguće vidjeti na slikama na blogu.

“Krv i čast” u Srbiji postoji više od 20 godina, a u intervjuu objavljenom u novembru 2012. na blogu, aktivista ove grupe na pitanje “Pratite li aktivizam u RS-u i mišljenje o saborcima sa ove strane Drine”, odgovorio je kako očekuje da se u Republici Srpskoj stvori veći i bolji, organizovaniji pokret.

“Ima puno ljudi koji su aktivni i koji hoće da rade i to je za svaku pohvalu. Treba samo tako nastaviti, napraviti dobru bazu i biti aktivan. Republika Srpska je plodno tlo za širenje naše ideje”, navodi se na blogu.

Marija Srdić iz Antifašističke koalicije Srbije, koja je učestvovala u izradi mape “Gdje živi ekstremizam” u Srbiji, u kojoj je identifikovana grupa “Krv i čast”, kazala je kako su se aktivnosti ove grupe izmjestile na društvene mreže, uputivši pri tome na adresu blog stranice ispisanu u Prijedoru.

Kako je navela, “Krv i čast Srbija” djeluje kao neregistrovana, tajna organizacija”, i “predstavlja srpski ogranak međunarodne neonacističke mreže “Blood and Honour”, koji u Srbiji djeluje od 1995. godine.

Internet blog “Krvi i časti” obiluje neonacističkom ikonografijom i prenosi intervjue s članovima drugih međunarodnih ogranaka te vijestima o aktivnostima u Republici Srpskoj.

Najranije djelovanje koje su novinari BIRN-a BiH otkrili u Republici Srpskoj, odnosi se na objave na forumu iz 2013. o iscrtavanju grafita u Prijedoru. Iscrtani grafiti su bili keltski križ, natpis “Borba 18”, a prekrečen je bio natpis “Antifa PD”.

U februaru i maju ove godine slični grafiti bili su širom Prijedora – kukasti krstovi, keltski križevi te natpisi grupa “Borba 18” i “Krv i čast”. Potpis grupe “Borba 18” u februaru je bio vidljiv i na zgradi Ugostiteljsko-ekonomske škole u Prijedoru. Prilikom posjete Prijedoru u maju, novinari BIRN-a su vidjeli da je ovaj potpis uklonjen.

Svake godine za Međunarodni dan mira članovi Centra za mlade KVART kreče grafite koji imaju nacionalistička ili nacistička obilježja te grafite koji pozivaju na mržnju, rekao je za BIRN BiH predsjednik ovog centra Branko Ćulibrk.

“Ono što se uglavnom desi jeste da grafiti poput kukastog krsta, “Borba 18”, osvanu nakon drugog-trećeg dana na mjestu na kojem su bili”, kazao je Ćulibrk.

Iz Foruma za bezbjednost zajednice Grada Prijedora, koji djeluje više od 16 godina, rečeno je kako se uvredljivi grafiti povremeno pojave, ali se i brzo uklone.

Zamjenik predsjedavajućeg Foruma Draško Đenadija kazao je kako su grafiti koje je BIRN BiH vidio u Prijedoru ove godine bili predmet rasprave na sastanku Grada Prijedora i Foruma, te su “bili predmet naše osude, kao i svi drugi grafiti do sada”.

On je rekao da nije upoznat s djelovanjem neonacističkih organizacija u ovom gradu.

Iz Policijske uprave Prijedor za BIRN BiH je, također, kazano da nisu upoznati s djelovanjem desničarskih i neonacističkih organizacija na tom području.

U Srbiji i nekim drugim zemljama, “Borba 18” koristi specifični izgled mrtvačke glave kao svoj simbol. Identičan simbol koristi i prijedorski ogranak srbijanske bajkerske grupe “MC Srbi”.

Kako je za BIRN BiH zvanično potvrđeno iz sigurnosnih agencija, u BiH djeluje jedan broj “navijačkih skupina i njima bliskih ultradesničarskih organizacija i pokreta poznatih po krajnje ekstremno radikalnim, čak i neofašističkim i neonacističkim istupima na sportskim i drugim javnim manifestacijama, i to uglavnom u etnički osjetljivim sredinama. (…) Pored njih djeluju i pojedini motoklubovi koji kao organizovana grupa propagiraju neofašizam, mržnju i netoleranciju”. Kako navode, neki od klubova osnovani su 2013. godine u Republici Srbiji.

“Vrijeme osnivanja se veže za period poslije zabrane djelovanja organizacija “Nacionalni stroj” i “Krv i čast” i u određenom smislu je nasljednik ovih organizacija i njihove ideologije. Karakteristika navedenih je, između ostalog, i ta što se u logu kluba koji članovi nose na prslucima nalaze nacistički krst i mrtvačka lobanja, koji se nalaze na leđnom dijelu, a na prednjem dijelu je grb dvoglavog orla koji se koristio u vrijeme “Nedićeve Srbije”. Pojedini članovi ovog udruženja su aktivni i u neonacističkoj grupi “Odred 18”, potvrđeno je za BIRN BiH.

U odgovoru se navodi da je “Odred 18” (Combat 18) dio zabranjene organizacije “Krv i čast” u Srbiji, čiji su članovi više puta osuđivani za zastrašivanje i nanošenje teških tjelesnih povreda licima koja nisu njihovi istomišljenici, a najčešće licima koja nisu srpske nacionalnosti – Romima, pripadnicima LGBT populacije i drugima.

(SB)

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

Related Articles

Back to top button
Close
Close