Vijesti

SUTRA NASTAVAK SJEDNICE: On će umjesto Karajbića biti na čelu Parlamenta FBiH…

Za novog predsjedavajućeg iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) predložen je Mirsad Zaimović, iz Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za dopredsjedavajućeg je predložen Mladen Bošković, a vladajuća većina nije ponudila prijedlog za dopredsjedavjućeg iz reda srpskog naroda.

“Predsjedavajući Komisije Bošković je tražio da odgodimo sjednicu i rekao da bi sutra možda mogli imati i prijedlog iz reda srpskog naroda s obzirom na to da imamo samo četiri poslanika iz reda srpskog naroda i to tri iz opozicije i jedan iz vlasti. Sutra u 8.30 sati nastavit ćemo s ovom sjednicom”, rekao je novinarima član Komisije i poslanik Naše stranke Mirsad Čamdžić.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH i član navedene Komisije Damir Mašić smatra da je izbor novog rukovodstva mogao biti riješen i prije pola godine.

“Zna se ko će biti parlamentarna većina. Imaju sve unutar te većine – pripadnike sva tri naroda. Imaju kvalifikovanu većinu da sve to izaberu, te je sve ostalo pravo pitanje što se ovoliko čeka”, konstatovao je Mašić.

Naglasio je da unutar Kluba poslanika Koalicije predvođene HDZ-om BiH ima Srbin Goran Opsenica kojeg regularno može predložiti rukovodstvo doma bez opozicije.

“Stoga ne vidim nikakvu potrebu da opozicija popunjava njihove redove, a oni imaju kvalifikovane ljude za te pozicije. Opsenica je ušao u Parlament kao pripadnik srpskog naroda”, kaže Mašić.   

Poručio je da poslanički Klub SDP-a najvjerovatnije neće podržati rebalans ovogodišnjeg budžeta iz nekoliko razloga koje će obrazložiti na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma.

Podsjećamo, osim izbora rukovodstva poslanici bi sutra trebali razmatrati predloženi zakon o demobilisanim borcima kao i rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH.

“Naša stranka će podržati zakon o demobilisanim borcima iako ima dosta manjkavosti”, potvrdio je Mirsad Čamdžić.

(Vijesti.ba/Fena)   

Related Articles

Close