Vijesti

TARIK JAŠAREVIĆ, PORTPAROL SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA “SB”: “Sarađujemo sa velikim brojem donatora na razvijanju cjepiva, prve rezultate očekujemo za…”

Kako lideri odgovaraju na situaciju u njihovim državama definirat će njihovo naslijeđe, rekao je portparol Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević, na pitanje “Slobodne Bosne” kako ocjenjuje dosadašnju prevenciju širenja koronavirusa u svijetu.

O karantinu kao široko primjenjivanoj mjeri koju poduzima većina zemalja u svijetu, Jašarević kaže da se ona pokazala uspješnom u prevenciji širenja virusa u nekoliko zemalja.

– To je jedna od nekoliko intervencija koje zajedno mogu biti dio efektivne strategije za pomoć u brzoj detekciji, izoliranju i zaustavljanju širenja virusa. Dok je odluka kada će uvesti karantinu do svake države pojedinačno, pokazalo se da rano uvođenje usporava širenje COVID-19, ističe Jašarević i dodaje da mjere fizičkog distanciranja mogu usporiti virus da bi se zdravstveni sistem mogao nositi sa njim, ali zasigurno neće zaustaviti ovu pandemiju same po sebi.

-Da bi se pandemija zaustavila, države moraju da ulože u sveobuhvatan i kombiniran pristup, naglašava on.

Na naše pitanje da li ima novih informacija o razvoju vakcine protiv koronavirusa, i koliko smo zapravo daleko od njene izrade, Jašarević podsjeća da je za razvijanje vakcina obično potrebno nekoliko godina, ali da se to uspjelo skratiti u razvoju cjepiva protiv ebole ulaganjem globalnih napora.

– Već radimo s partnerima da učinimo isto za COVID-19. Sarađujemo s velikim brojem donatora i partnera, uključujući Svjetsku banku i CEPI (Koalicija za inovacije i spremnost protiv epidemija), te drugim agencijama na globalnom nivou da bismo uložili u razvoj cjepiva, naglašava portparol Svjetske zdravstvene organizacije.

Jašarević za “Slobodnu Bosnu” ističe i da je Svjetska zdravstvena organizacija do sada zaprimila prijave za pregled i odobravanje 40 dijagnostičkih testova, 20 vakcina je već u razvoju, a brojna klinička ispitivanja terapija su u toku.

– Prve rezultate očekujemo za nekoliko sedmica. U međuvremenu, možemo spasiti živote sa terapijama i bez narušavanja resursa koje trebamo za ulaganje u nacionalne zdravstvene kapcitete. Plan WHO-a za istraživanje i razvoj odredio je istraživačke prioritete za COVID-19 u devet ključnih područja: prirodna historija virusa, epidemiologija, cjepiva, dijagnostika, terapija, kliničko upravljanje, etička razmatranja, društvene znanosti i još mnogo toga, zaključuje Jarašarević.

( S. B.)

Related Articles

Back to top button
Close
Close