Vijesti

TREBA, MORA, ALI… Evo šta je šef Infektivne klinike na KCUS-u rekao o testiranju

„Bosna i Hercegovina je definitivno zemlja koja je na vrijeme krenula sa svim mjerama sprečavanja infekcije”

Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike na KCUS-u kazao je da je od 480 testiranih građana 52 pozitivna, i da nažalost imamo tri smrtna slučaja.

„Bosna i Hercegovina je definitivno zemlja koja je na vrijeme krenula sa svim mjerama sprečavanja infekcije. Ona se ne liječi nikakvim lijekovima. Jedini način da se zaustavi infekcija jeste da se njeno širenje zaustavi. Zato je važno poštovati sve uvedene mjere. Broj oboljelih će rasti naredne dvije sedmice, ali sredinom aprila, nadam se, da ćemo biti u silaznoj putanji kada je riječ o oboljelim“, kazao je Baljić.

On je podcrtao da se u BiH krajem januara krenulo s uvođenjem mjera.

Odgovarajući na pitanje NAP-a u vezi testiranja Baljić kaže da u potpunosti slijede Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

“I ja kažem da se što više testira, ali ne mogu se raditi masovna testiranja na ljudima koji nemaju simptome. Testovi mogu biti lažno negativni i zaista je to problem. Svaki test koji se uputi u KCUS bude urađen”, kazao je Baljić.

Dodao je da epidemiolozi na terenu određuju ko će se testirati.

“Što se tiče novog kontigenta testova doći će naredni petak, a ne ovaj. Stiže oko 150.000 testova”, kazao je Baljić ne znajući razlog odgađanja slanja testova, potcrtavajući da lijeka nema, kao ni vakcine.

Govoreći o kriterijima za testiranje – temperatura, malaksalost potrebno je da bude epidemiološka slika jasna a to je da je posljednjih 14 dana bila vani ili imaju nekoga u bližim kontaktima a da su u izolaciji.

“Molim za istinu, jer već nekoliko puta su zbog neistinitih odgovora ugrozili i ljekare”, kazao je Baljić.

Edin Ramić, ministar za raseljene osobe u FBiH govorio je u da će raspisati javni poziv u kojem će za sve one firme koje imaju tri i više radnika, a ne budu otpuštali radnike povratnike u RS, refundirati tri mjeseca troškove za osiguranje radnika.

„Sve humanitarne organizacije podržat ćemo iz naših projekata i učiniti njihov rad lakšim. Povratnici mogu očekivati pomoć Ministarstva“, dodao je Ramić.

(SB)

Related Articles

Back to top button
Close
Close