Vijesti

UGLJANIN SRBIJI SASUO ISTINU U LICE: “Međunarodna zajednica prećutno tolerisala velikosrpsku okupaciju Sandžaka, vrijeme je…”

SDA Sandžaka poslala je zvaničnicima SRB, CG i međunarodne zajednice Platformu za rešavanje statusa Sandžaka, rekao je lider ove partije Sulejman Ugljanin

On je na konferenciji za novinare rekao da je međunarodna zajednica “prećutno tolerisala velikosrpsku okupaciju Sandžaka od 1918. godine do danas”.

“Vrijeme je da međunarodna zajednica ispravi tu grešku i vrati Sandžak na upravljanje građanima kojima i pripada. U skladu sa tim, Platforma za rješavanje statusa Sandžaka je naš doprinos normalizaciji odnosa, demokratizaciji i regionalnoj stabilnosti, u procesu evropskih i NATO integracija zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ”, rekao je Ugljanin.

On je istakao da je tom platformom predviđeno uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, kao trajan i stabilan mehanizam koji osigurava nesmetan društveni i ekonomski razvoj i pruža jednake šanse za sve građane.

“Motiv Srba i Crnogoraca koji žive u Sandžaku da podrže uspostavljanje specijalnog statusa je, pored ostalog, taj što građani Sandžaka neće imati obavezu da plaćaju ratnu štetu Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu za zločine, koje su počinile takozvane srpske snage prilikom teritorijalnih osvajanja silom i etničkim čišćenjem tokom devedesetih godina”, rekao je Ugljanin.

On je ponovio da je specijalni status Sandžaka ključ za rješavanje političkih i teritorijalnih sporova susjednih država i naroda na Balkanu i da treba da bude nukleus regionalne stabilnosti i saradnje.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pokrenulo je u maju ove godine inicijativu za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, a kasnije je poslalo zahtjev republičkim organima Srbije i Crne Gore za uspostavljanje ovog statusa za tu regiju.

(SB/Beta)

Loading..

Related Articles

Back to top button
Close
Close