Vijesti

VELIKI GUBITAK ZA BH. MUZIČKU SCENU: Preminuo veliki muzičar i osnivač poznatog benda…

“Bilo mi je strašno drago što se vratio muzici”, napisao je vođa “Siktera” Enes Zlatar Bure

Nekadašnji član grupe “Zabranjeno pušenje” i osnivač benda “Sikter” Faris Arapović preminuo je u 49. godini.

“Sikter” je formiran 1990. godine, kada je grupa “Regina” bila pozvana da nastupa na brucoškoj večeri na Likovnoj akademiji u Sarajevu.

Kada je počeo njihov nastup, iz protesta prema pop rocku Faris Arapović, Igor Čamo, Davor Čolić i Enes Zlatar Bure nepozvani su izašli na binu i uzeli instrumente tjerajući ”Reginu” s bine riječju “Sikter!”.

“Faris je mene, Shobu, Esu i Rokvu naučio kako treba da zvuči ozbiljan bend.

Najviše je volio pjesmu ”Perfect Timing” Davida Leea Rotha, što zbog naziva, što zbog načina na koji je odsvirana. On je imao taj ‘perfect timing’ kad je svirao. Trokut Dvotabanaš.

Posljednji bubanj što je u životu snimio je za pjesmu ”Itna intervencija” s Darkom Ostojićem, kod mene u studiju. Na spotu bubanj svira neki momak, ali na snimku je Faris. Bilo mi je strašno drago što se vratio muzici, bubnju.

I odlično ga je odsvirao, skoro k'o nekad, kad je imao taj ‘perfect timing’. Ne mogu sad da se pomirim da je to posljednji bubanj što je ikad snimio”, napisao je Enes Zlatar na svom Facebook profilu.

Sa “Zabranjenim pušenjem” snimio je njihov treći i četvrti studijski album: “Pozdrav iz zemlje Safari” 1987. i “Male priče o velikoj ljubavi” dvije godine kasnije.

I tokom rata svirao je u “Sikteru”, između ostalih, na koncertu “Rock Under Siege”, koji je održan u januaru 1995. u klubu “Sloga”.

Bio je i u postavi te grupe, koja je nastupila prije koncerta irskog benda U2, 23. septembra 1997. na stadionu “Koševo” u Sarajevu”.

(S.B.)

Loading..

Related Articles

Back to top button
Close
Close