Vijesti

Vučićevi portali se uznemirili: “Njemačka ima plan za otimanje Kosova, Srbija mora reći NE”!

Plan u tri koraka novi je scenario kojim bi Angela Merkel, njemačka kancelarka, željela riješti staus Kosova, piše beogradski tabloid Informer blizak predsjedniku države, Aleksandru Vučiću.

Informer piše da je plan rezultat pokušaja da se Nemačka i Francuska nađu na pola puta i da se zajedničkim stavom ubrzaju dijalog i postizanje rješenja za srpsku južnu pokrajinu.

Ideju koja zagovara kancelarkaa Merkel i koja se predstavlja kao program “korak po korak” za sada ne prihvataju ni Pariz ni Beograd, tvrdi tabloid.

– Merkelova je protiv podjele jer je uvjerena da bi to otvorilo pitanje granica drugih država u Evropi i da bi se time otvorila Pandorina kutija. Međutim, svjesna da ni stanje na terenu ne donosi trajnu stabilnost, smatra da je odgovor u faznom rješenju u tri koraka i to u vremenskom periodu od 20 godina – piše Informer navodeeći da je Macron otvoreniji, da nema “crvenih linija” i unaprijed određenih rješenja koja se moraju postići tokom dijaloga.

Prema riječima neimenovanog diplomate, prva faza podrazumijevala bi da sjever Kosova dobije autonomiju.

– Iako bi Srbi imali sva prava i visoki stepen samostalnosti ta autonomija bila bi u okviru države Kosova. Prema Merkelovoj, u drugoj fazi, koja bi uslijedila nekoliko godina kasnije, sjever bi dobio specijalni status koji bi bio više od autonomije, da bi u konačnoj, trećoj fazi, bio raspisan referendum na kojem bi se građani izjasnili da li žele da ostanu u okviru granica takozvanog Kosova – kaže neimenovani izvor iz diplomatskih krugova.

Srbi bi imali pravo na izjašnjavanje u kojoj državi žele da žive tek za 20 godina.

– To je za nas neprihvatljivo. Srbi su pod stalnim pritiskom, pa ko od njih želi da još 20 godina živi u stalnom strahu da će se nešto desiti, da strahuju da će im se djeca vratiti živa i zdrava iz škole… To nije nešto što možemo da prihvatimo imajući u vidu da ROSU sve češće upada na sjever i da su incidenti i provokacije sve intezivniji – navodi Informerov izvor iz diplomatskih krugova.

Politički analitičar Dragomir Anđelković bez ikakve zadrške kaže: “Srbija mora da kaže ne Angeli”.

– Kako se nije sjetila da priču razvlači na 20 godina kada je lažna država proglasila nezavisnost? Tada nisu hteli ni da čuju o tome da Kosovo dobije autonomiju unutar Srbije, a sada bi da se daje Srbima autonomija unutar tzv. Kosova. Ovo je vrlo drzak potez i prijedlog. Logično što ga je Srbija odbila i ne želi da čuje za to – navodi Anđelković.

Analizirajući politički trenutak u kojem Berlin izlazi sa ovakvim prijedlogom, Anđelković navodi da, uprkos tome što je ekonomska velesila, Njemačka na političkom nebu Evrope i sveta nema moćnu ulogu koliko bi to voljela.

– Pokušavaju da se sa Francuzima, koji su otvoreniji kada je u pitanju postizanje dogovora između Srba i Albanaca, postave kao neko ko nudi rješenje, ali to rade na pogrešan način. Ukoliko Nijemci žele da poput Amerike budu faktor koji se uvažava, onda bi za početak morali da uvaže činjenično stanje na terenu i da u skladu sa tim djeluju – poručuje Anđelković, prenosi SB.

POGLEDAJTE I OVO:

loading...

Related Articles

Back to top button
Close
Close